• ср. ян. 19th, 2022

Атанас Пеканов: Брюксел настойчиво поставя въпроса за отговорността на главния прокурор

Byking-of-net.com

дек. 21, 2021

Твърденията на ръководството на Прокуратурата на Република България от днешния им брифинг (б.р. – вчера, понеделник) са пример за тъжното неразбиране на процесите, свързани с европейските институции и Плана за възстановяване и устойчивост, както и опит за манипулиране на общественото мнение чрез целенасочено смесване на полуистини и неверни твърдения.

Това написа във „Фейсбук“ бившият вицепремиер Атанас Пеканов в отговор на твърденията на заместниците на главния прокурор Иван Гешев по време на брифинг, състоял се в понеделник. „Мерки, свързани с реформа на държавното обвинение, въобще не са изисквани от Брюксел“, заяви на него заместник-главният прокурор Красимира Филипова.

Пеканов подчертава, че служебното правителство не е искало да прави промени в прокуратурата чрез Плана вместо Европейската комисия и заявява, че може да го докаже чрез кореспонденцията си с ЕК.

„Категорично е лъжа, че реформата за отчетност и отговорност на главния прокурор е някаква самоинициатива на служебното правителство, насочена срещу личността на Иван Гешев. От ден първи, когато поех ролята да управлявам процеса по планиране и приемане на ПВУ, този въпрос настойчиво е поставян от ЕК. Това е лесно доказуемо чрез писмената кореспонденция между правителството и службите на ЕК, свързано с разписването на конкретните проекти и текстове на реформите в ПВУ“, подчертава Пеканов.

Бившият вицепремиер пише още, че средствата по Плана за възстановяване и устойчивост се отпускат не просто за усвояване на пари чрез инвестиционни проекти, а само в комплект с належащите реформи по сектори за отделните страни-членки.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *