• вт. ян. 25th, 2022

Политолог: Въпрос на време е да осъдят г-н Рашков и България в Страсбург или в Люксембург

Byking-of-net.com

дек. 20, 2021
Снимка Булфото

Нещо неприятно е на път да се случи на вътрешния министър, ако се вярва на политолог.

В серия от критики към управляващи и опозиция, политологът Любомир Стефанов обвини ГЕРБ, че саботират управляващата коалиция, а вътрешният министър Бойко Рашков, че раздава присъди от публични трибуни.

ГЕРБ не защитават обещаното, че ще бъдат конструктивна опозиция. „Трябва да допринасяш за доброто прозрачно и отчетно управление на държавата, а не да го саботираш просто защото не ти харесва и не си на власт“, каза Стефанов в интервю за БНР.

Противоречието ГЕРБ и Бойко Рашков е фиксация, смята Стефанов. „Няма значение кой е министърът на вътрешните работи, докато не се научим да използваме цивилизовани практики за разследване на подозрения. А не от публични трибуни министрите, особено на вътрешните работи и на правосъдието, да застават и да казват „ти си корумпиран“, „ти купуваш гласове“. Въпрос на време е г-н Рашков и България да бъдат осъдени в съда в Страсбург или в Люксембург“, предупреди политологът.

Той е категоричен, че една институция не трябва да е в зависимост от този, който я управлява: „Това се променя с подход, с отчетност, с баланс на застъпване, на взаимен контрол и подпомагане… Оставаме в сферата на това да свързваме проблемите с хора, а не с институционалния и структурен баланс“.

Що се отнася до управляващите, фактът, че парламентарното мнозинство е съставено от четири политически субекта, предполага възможност от доста рискове за разпад. „Но програмата може да играе центростремителната сила и общ знаменател. Поведението на политическите партньори и историята на техните отношения не предполагат да има висока степен на доверие, но всички ясно съзнават риска от подобно на лятното безотговорно поведение“, подчерта Любомир Стефанов.

Според него „до май трябва да се демонстрират дръзки резултати“. „Ако участниците в коалицията се фиксират върху „имаме един човек някъде си“, хоризонтът им е ранна пролет“, предупреди Стефанов, пише standartnews.com.

Източник: петел.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *