• сб. ян. 29th, 2022

Кристиян Шкварек: ПР акция след ПР акция. А токът днес удря рекордните 880,32 лв/мВтч!

Byking-of-net.com

дек. 20, 2021

Кристиян Шкварек

Фейсбук

“Вчера новият министър на „растежа и иновациите“ Даниел Лорер обяви публично, че „Имаме списък на инвеститори за много сериозни цифри“.
Веднага си спомних за предишния министър на икономиката и какво обяви в началото.

През Юли месец тази година новоназначеният тогава служебен министър Кирил Петков обяви гръмко за „инвестиционни намерения към България, възлизащи на над 4 милиарда лева“. Всички медии го отразиха, избухна като новина, имаше пресконференция, народът изпадна в захлас.

Ще ви разкажа информация от приятел, търговско аташе в северноевропейска държава, как се случи това. Като новоназначен министър Петков даде задача на всички наши търговски аташета навън да му изпратят списък с фирми, които имат „инвестиционни намерения“ спрямо България. Търговските аташета събраха набързо каквито писма могат, кой през познати в местни корпорации, кой през познати аташета на други страни, и ги пратиха в София. Всяко от тях беше просто лист хартия, нищо повече. Компанията там просто казва „да, евентуално бихме имали интерес да инвестираме в България“. Толкоз.

Петков събра общо всичките писма без никаква реална стойност, и обяви гръмко пред обществото, че откакто е станал министър към България е потекла вълна от инвестиционни намерения, възлизащи на над 4 милиарда лева. Всички затаихме дъх в очакване вълната от инвестиции да ни залее, привлечена от новия харвардски бизнес климат в страната.
Вместо това се случи точно обратното. В следващите месеци страната ни удари рекордно за целия преход дъно по чуждестранни инвестиции. Те и в края на предишния кабинет се бяха свили драстично, но тъкмо в последните месеци на практика спряха напълно. Сривът е тотален – 64% по-малко от и без това удареното дъно.

Това, обаче, беше първата успешна ПР акция на Кирил Петков и първата му голяма лъжа. От много. Такива лъжи-акции бяха умело разположени на ключови моменти във времето.

Втората голяма беше с „прочистването на ББР“, която уж щеше да бъде напълно преструктурирана. Всъщност само смениха хората на ГЕРБ със свои хора.

Последната му голяма ПР акция в качеството на служебен министър беше тази с „германския завод за електромобили“. Оказа се, че инвеститорите не са немци, а косовски съдружници на Домусчиев с куха фирма. Такъв завод още няма и няма да има. Но ПР акцията беше успешна. Както бяха и предишните. Така този човек стана премиер.
Приключваме звездната година на Кирил Петков.
Няма завод за електромобили. Няма 4 млдр лв инвестиции в страната ни – сринаха се с 64%. Няма преструктуриране на ББР – просто сменихме техните хора с наши.
ПР акция след ПР акция се оказаха лъжи.
А токът днес удря рекордните 880,32 лв/мВтч…”

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.