• пт. ян. 28th, 2022

Eurеporter: Собственик на най-голямата куриерска фирма да стане министър на транспорта- това е „все едно лисица да сложиш в кокошарника“

Byking-of-net.com

дек. 19, 2021

Български юристи посочват, че фактите поставят министъра в крещящ конфликт на интереси и питат чии интереси ще защитава Събев – на националната пощенска служба или на своята фирма?

Николай Събев, който е собственик на най-голямата частна пощенска и куриерска компания в България Еконт, стана министър на транспорта и съобщенията в новото българско правителство. Пощенската компания Еконт е най-големият пряк конкурент на държавните Български пощи, пише в свой материал eureporter.co.

Държавният пощенски оператор Български пощи е част от активите на Министерството на транспорта и съобщенията и министърът на транспорта и съобщенията е не само негов принципал, но и има 100% пряк контрол върху работата на националната пощенска служба на България.

Български юристи посочват, че фактите поставят министъра в крещящ конфликт на интереси и питат чии интереси ще защитава Събев – на националната пощенска служба или на своята фирма? Освен това припомнят старата българска поговорка, която гласи „все едно лисица да сложиш в кокошарника“.

Интересно е също, че Николай Събев направи рекордни финансови дарения за предизборната кампания на „Продължаваме промяната”, чийто кандидат за народен представител беше.

Първото дарение от 100 000 лв. (50 000 €) беше направено буквално дни след като един от лидерите на партията и настоящ премиер Кирил Петков обяви публично по телевизията, че Събев е номинацията на партията за министър на транспорта и съобщенията.

Второто дарение от 210 000 лв. (105 000 €) отново беше направено дни след като Събев беше номиниран за бъдещ министър от Кирил Петков и вече е най-голямото дарение в историята на България за политическа предизборна кампания.

Анализатори в страната посочват, че подобни действия предизвикват основателни съмнения дали Николай Събев е купил министерския си пост чрез плащания към партията, основана от премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев.

Източник: факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.