• пт. ян. 28th, 2022

ПСС предупреждава: Обстановката в планините е усложнена

Byking-of-net.com

дек. 19, 2021

Обстановката в планините е усложнена. Има много сняг, придружен със силен вятър. На подветрените склонове са се образували снегонавявания. При навлизане в тях може да се предизвика лавина с големи мащаби. Това съобщи за БТА дежурният в Централния денонощен пост на Планинската спасителна служба /ПСС/ към БЧК Тервел Тотев.

В планините днес има променлива облачност. Температурите са много ниски. Сутринта са били между минус 15 и минус 10 градуса. Очакваме вятърът да се усили, което ще предизвика усещане за още по-ниски температури, обясни Тотев.

От ПСС препоръчват туристите да ползват зимната маркировка при движение в планината, да избягват лавиноопасни долини и да карат ски само в границите на съответния курорт, и то по обработените писти.

Вчера на Витоша е имало два случая на закъсали туристи, единият – със сериозно измръзване на ръцете. Хората трябва да са подготвени, че температурите в планината са много ниски, и не бива да предприемат преходи, които са свръх възможностите им – на тях и на екипировката им, предупреди Тотев.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.