• ср. ян. 19th, 2022

Ива Митева: Аз бях един от противниците на мораториума, този парламент няма да е никак лесен!

Byking-of-net.com

дек. 19, 2021

Ясно е, че скоро няма да има избори. Този парламент няма да е никак лесен, в четворната коалиция не трябва да бъдем спокойни, втората и третата партия не са малки и не трябва да бъдат подценявани като политически играчи. Г-н Трифонов никога не е бил на преден план. Този парламент прекалено много се обнови и ще е трудно. Предишният парламент имаше по-обиграни политици и повече хора с опит.

Това каза в „Денят започва с Георги Любенов“ заместник-председателят на парламента Ива Митева.

По думите ѝ има чуваемост в четворната коалиция и всеки разбира това, което другият казва.

Когато ти трябват гласове, трябва да видиш как ще можеш да балансираш, затова това разделение вече не трябва да се допуска. Научихме се да водим диалог и сега го водим успешно, успяхме да намерим общите неща помежду си и да се обединим, научихме си урока и израснахме„, допълни Ива Митева.

Г-н Трифонов никога не е бил на преден план. Той винаги е бил лидер на партията, но винаги е казвал, че експертите трябва да се на преден план. Сега просто като че ли израснахме и си научихме урока, колкото и да не ми харесва тази думи. Случи се по трудния път, сигурно ни боли, каза тя.

Винаги съм апелирала за младите хора в политиката, но този парламент прекалено много се обнови, прекалено много ще има да учи и ще е трудно. Едно е да сте наивен, защото сте млад, друго е, защото нямате опит и знания. Това е важно да се знае. Като че ли предишният парламент имаше хора с повече знания и опит и това не е за пренебрегване. Виждам ентусиазъм, енергия и амбиция в тези млади хора и затова се надявам да се задържат дълго време, защото знаете, че политиката много изхабява, обясни Митева.

Аз бях един от противниците на мораториума, може би защото съм юрист и конституционалист. Не знам дали имаме мораториум, който да не е обявен за противоконституционен. Затова се бяхме обединили около решенето да направим комисия или да вървим към законови изменения. Това беше предложено от ГЕРБ-СДС и затова много бързо трябваше да решим дали да действаме и да дадем ясен политически знак. Това абсолютно ще е полезно за хората, тук въпросът беше по-скоро дали не сме на ръба на конституцията, разказа юристката.

Много внимателно трябва да се обсъди зеленият сертификат. Не смятам, че темата може да е разделителна линия за коалицията. Нека мина гласуването в комисия и пленарната зала и това ще покаже, категорична бе тя.

На въпрос ще доведе ли до мир смяната на Гешев, тя каза: Може, но не смятам, че това е решението. Промените в съдебната система трябва да са дълбоки.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *