• чт. ян. 27th, 2022

Василев към Харизанов: Гешев трябва да бъде сменен. Не може в прокуратурата да има ”наши” и ”ваши”

Byking-of-net.com

дек. 19, 2021

След като министър на вътрешните работи казва, че чувалите от АМ “Хемус” са захранвали партийни централи, значи има основание да го казва. Забелязахме, че прокуратурата и МВР не си съдействат, свидетел е натискан от прокуратурата, за да не разкрие това, което знае. Това ми дава основание да смятам, че Рашков е прав. Затова в интерес на цялото общество е главният прокурор Иван Гешев да си подаде оставката и да има реформа. В правосъдието не трябва да има наши или ваши.

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия политологът Слави Василев. Заедно с него в студиото бе и Георги Харизанов – създател на Института за дясна политика, известен като „институтът на ГЕРБ“. Двамата се скараха по редица въпроси, които касаят новата и отишлата си вече власт.

„Намираме се в първа фаза, в която ще започнат промени. Те ще се случват по много начини. За сътресение е рано да говорим, защото правителството и Кирил Петков се намират в своя “тефлонов” период, предпазвани са от енергията на протестите. Въпросът е колко бързо това покритие ще се надраска. Очевидно общество, медии и политици са решили да дадат толеранс, за да видят какво ще прави тази нова конструкция“, посочи Харизанов.

Валисев бе категоричен – след изборите на 14-ти ноември и новосформираното правителство политическата обстановка у нас е променена.

„Много малко време е минало, но си личи, че съзнават огромния труд, който трябва да се свърши и се надявам да имат силата и възможностите да го направят. Имаме нов премиер, който е съвършено различен от предишния“, смята още Василев.

„Различни са, да. Предишният министър председател не е казвал, че има за цел да сложи свои хора в прокуратурата. Във заявките има също доста притеснителни неща“, контрира Харизанов.

Политологът, близък до предишната власт, изрази и своята изненада, че прокуратурата едва сега е решила да разследва скандалните снимки с пачките и кюлчетата злато.

„Лаическо предположение ще направя – може би Гешев е умел играч, който се опитва да смени отбора. Борисов вече не е министър-председател. Очевидно, дори Гешев да стане пръв приятел с новата власт, няма да реши проблема. Никой не трябва да бъде над закона в България“, смята обаче Василев.

Разговорът се завъртя и в посока служебното правителство, разкрило големи далавери с участието на предишните управляващи. Според Харизанов бившият вече културен министър проф. Велислав Минеков е едно от лицата, с чиято драматургия са се създали „огромни настроения срещу управляващите“.

„Спомняте ли си драматичните първи конференции на проф. Минеков като културен министър? Питам се как се е крало, брате мой… Не казвам, че корупцията у нас е илюзия. Никъде по света не е. Маркетингът и драматичните сюжети си свършиха работата. Драматургията на господин Минеков сработи, беше добре построена, създадоха се огромни настроения срещу бившите управляващи и обществото два пъти гласува срещу тях. Първият път не се получи. Много малка част от приказките се оказаха истина. Има хора, които са злоупотребили, нека ги хванат. Но имаше драматургия, а много малка част от нея се припокрива с фактите“, посочи Харизанов.

Източник: frognews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.