• пт. ян. 28th, 2022

Цветанов: Можеше да се намери по-разумно предложение от Рашков за шеф на МВР

Byking-of-net.com

дек. 7, 2021

„Румен Радев носи цялата отговорност по назначаването на служебния кабинет. Смятам, че можеше да бъдат намерени по-разумни предложения за вътрешен министър, за да не се товари следващият кабинет с негативите, които натрупа служебният. Процесът на ухажване между четирите партии преминава в друга фаза – носене на отговорност. Бойко Рашков беше министър в служебен кабинет и носеше персонална отговорност за провеждането на изборите. На мен обаче ми липсва хоризонт за бъдещето в системата на МВР. Последствията от тежката икономически и политическа криза ще засилят криминогенния фактор“. Това заяви лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов пред BGonAIR.

„На разговорите между партиите не чухме да се говори за някаква срочна политика и цели, които да се поставят пред бъдещото правителство. Трябва да се търси трансформация при много от методите на работа на МВР. Липсват всякакви съвместни операции с партньорски служби, каквито наблюдавахме в предишни периоди. За мен е важно да се каже защо през всичките тези години никой не говореше от специалните служби и от структурите за сигурност за зависимостта, която страната ни увеличава с изграждането на „Турски поток“. Това е един корупционен проект, за който до ден днешен никой не знае къде му е пътната карта. Представете си каква е системата за сигурност, ако не е успяла да провери и да има това като наличност?“, каза още Цветан Цветанов.

Кирил Петков говори вече съвсем по-обрано за главния прокурор, в сравнение с обещанията, които всички партии правиха преди изборите. Смяната на Иван Гешев може да стане чрез ВСС и неговия инспекторат, но изборът на ВСС става с 2/3 от парламентарното мнозинство. За първи път имаме правителство, чиято партия мандатоносител има 650 000 гласа, което е много малко, за да има тази тежест за реформите, които заявява.

След като приключи този период на обсъждане на бъдещата управленска програма, се видя, че след това започнаха да излизат неща, които не бяха коментирани. Никой не говореше по време на предизборната кампания или по време на разговорите между всичките партии, че осигурителният праг ще е 3450 лева, нито за съкращаване на 30 000 души от администрацията. Тя трябва да бъде съкратена, но когато си готов с решение какво ще се случва с алтернативата на електронното управление. Това, което трябва да се говори в момента, е какъв ще бъде бюджетът за следващата година. На тези разговори между четирите партии чухме едни добри намерения, но когато експертите погледнат, виждат, че дефицитът се очертава около 6-8 млрд. лв., което може означава, че дългът трябва да расте или да се увеличи данъчната тежест.

Защо правителството на Борисов и служебният кабинет не успяха да вкарат навреме Плана за устойчивост? Ако той не бъде одобрен до 31-ви декември от ЕК, означава, че сме се лишили от 1,6 млрд. лв. в българската икономика, Ние имаме още един проблем и това е новият финансов програмен период. Нито правителството на Борисов, нито служебният кабинет успяха да подпишат споразумение с Европейската комисия за новия програмен период. На него разчитат общини и държавни администрации. Това означава, че ние ще имаме само 5 години, а не 7 програмен период“, каза още лидерът на „Републиканци за България“.

Източник: http://epicenter.bg//

One thought on “Цветанов: Можеше да се намери по-разумно предложение от Рашков за шеф на МВР”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.