• пт. ян. 28th, 2022

УниБИТ кръсти две академични зали на проф. Сендов и проф. Паргов

Byking-of-net.com

дек. 7, 2021

Две академични аудитории в Университета по библиотекознание и информационни технологии от днес носят имената на проф. Благовест Сендов и проф. Драгомир Паргов – двама български учени с принос за науката, обществото и българското образование. Паметната церемония по именуването на залите откри проф. Стоян Денчев, председател на Общото събрание, с думите на председателя на Китайската народна република Си Джинпин: „Науката няма граници, но учените си имат родина“.

УниБИТ – бутиковият университет на духовността събира историята, съхранява паметта и я предава на поколенията. Именуването на академични пространства на имена на бележити учени е традиция. „Наш дълг е да отдаваме заслужена почит на големите умове на съвременната наука и иновативното образование“, каза в обръщението си към гостите проф. дн Ирена Петева, ректор на УниБИТ.

Тържеството уважиха с присъствието си акад. Петър Кендеров, доц. дн Борислав Генов, директор на Институт по отбрана към Министерство на отбраната, неговият заместник доц. полк. Николай Стоянов, чл. кор. Николай Николов, зам.-директор на Институт по математика и информатика към БАН и председател на Съюза на математиците в България, г-н Красимир Симонски, председател на Държавна агенция по електронно управление, родственици от фамилия Сендови и фамилия Паргови.

Благодаря дълбоко и от сърце за почитта и честта, която ръководството на УниБИТ отрежда на моя баща. Така той няма да бъде забравен, ще остане в паметта на университета и поколенията. Работата за него беше мисия и страст, а колегите и студентите – неговото семейство и живот, разказа Калоян Паргов, син на проф. Драгомир Паргов.

Проф. Благовест Сендов е явление в обществения живот и световната математика. Световноизвестен учен, идеолог на образователни реформи, които за времето си бяха авангардни и изпреварваха времето си, сподели проф. Жени Сендова.

102. зала в УниБИТ-2, на бул. „Шипченски проход“ №69А, вече е зала „Проф. Драгомир Паргов“. Името на проф. Драгомир Паргов свързваме с висок професионализъм, подплатен с научна подготовка и визионерство, той бе човек с висок морал, работил в полза на България, бяха единодушни неговите съмишленици и колеги в разказите си пред неговия портрет в учебната аудитория, сред които проф. Иван Иванов, декан на Факултета по информационни науки, проф. полк. Веселин Целков от Комитет по защита на личните данни, полк. д-р Красимир Трифонов от Министерство на отбраната, чл. кор. Светозар Маргинов, приятели, съмишленици.

309. зала носи името „Проф. Благовест Сендов“. В УниБИТ бе последната академична изява на големия математик. Той връчи първите награди на негово име през декември 2019 г. За уникалния ум на Сендов, неговия препълнен с приноси за науката и обществото живот, за делата му като депутат и председател на Народното събрание, като създател на Световната олимпиада по информатика, като посланик на България в Япония и като човек дълго разказваха приятели и колеги, сред които проф. Кендеров, проф. Стефка Димова, чл. кор. Светозар Маргинов, чл. кор. Николай Николов.

Тези имена трябва да се помнят, да служат като пътеводна звезда на съвременните студенти. Нека в тези зали да се обучават бъдещите професори и академици на България и света, обобщи в заключение проф. Тереза Тренчева, зам.-ректор по научноизследователската дейност и международното сътрудничество.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.