• сб. ян. 29th, 2022

Кацаров: Дворът на болница „Лозенец“ е най-подходящ за детска болница

Byking-of-net.com

дек. 7, 2021

Дворът на болница „Лозенец“ е най-подходящ за изграждане на детска болница. Проверихме, че може да се строи на този терен, няма пречки там да бъде изградена детска болница. Това обяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг по повод изграждането на детска болница, цитиран от Нова тв. Дворът разполагал с над 160 декара терен, на който може да се строи, и се намира в Южния парк.

Проведени са срещи с различни заинтересовани страни. Кацаров посочи, че темата се дъвче от години. Имало дружество, която щяло да се слее с детската болница, за да може тя самата да отговаря за инвестицията, посочи още здравният министър.

„Проектът за изграждане на детска болница в двора на Александровска, който беше възложен от предишното правителство, не може да бъде изпълнен и остава да бъде прекратен. Не може да се изпълни, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не съществува в устройствения план от 2011 г. Това не позволява издаване на виза за проектиране. Ние обаче не сме се отказали от идеята да изградим детска болница, обсъждаме я от лятото“, обясни министърът.

Той добави, че в Плана за устойчивост е посочено, че на същия терен ще бъде поставен протонен ускорител. Той ще бъде първият в цяла Източна Европа.

„Това е уред, който позволява лъчелечение на онкологично болни деца. Затова смятаме, че мястото му е точно там. Болницата е включена в плана за въздушна спешна помощ, ще има хеликоптерни площадки с възможност за бързо транспортиране на пациенти. Още 100 млн. лв. са предвидени за оборудване в останалите детски отделения в страната“, заяви още Кацаров.

Пред МЗ стои още един въпрос – как да бъде ускорен строежът. Според най-оптимистичните варианти болницата трябва да бъде завършена най-малко след 5 години.

„Затова преценихме, че в тази ситуация най-правилно е да реорганизираме правителствена болница. За да може децата да се преместят там, където условията са много по-добри. Трябва да кажа, че този въпрос беше обсъждан в пленарната зала на предишното НС. Всички партии подкрепиха концепцията правителствена болница да не се използва само за депутати. Може ли болница „Лозенец“ да поеме децата? По наша оценка – може, там има капацитет да бъдат приети всички легла на специализираната детска болница, че дори и повече. За да се случи това нещо, ще е необходима предварителна оценка, ремонтни дейности и преоборудване. Това ще изисква време“, категоричен бе Кацаров.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.