• вт. ян. 25th, 2022

Борислав Сандов: Предстои номинацията ми за министър на околната среда и водите

Byking-of-net.com

дек. 7, 2021

Предстои тази вечер или в утрешния ден моите колеги от „Зелено движение“ да направят номинация за вицепремиер по климата. Това заяви Борислав Сандов от „Зелено движение“ в студиото на сутрешния блок на NOVA.

Той уточни, че е присъствал на снощната късна среща между ПП и ДБ: „Ставаше въпрос дали не е удачно да има вицепремиер по зелени политики, защото това са политики от няколко министерства“. По думите му идеята, която се е обсъждала, е дали да има отделни ресори за околната среда и климата.

Сандов обясни, че ИТН по-скоро няма да имат вицепремиер, защото са поели сериозни министерства като МВнР и МРРБ.

„От самото начало се опитваме да кажем, че математическото наместване няма да сработи. От ПП направиха първата част от преговорите публична, за да няма място за лобиране и това бяха правилни ходове. Ако те продължат с този подход, ще успеят за балансират коалицията“, коментира съпредседателят на „Зелено движение“ в оставка.
На ниво Министерски съвет от „Демократична България” ще имат три места – в правосъдното министерство, в това на околната среда и водите и в Министерството на дигитализацията.

„Изчистваме текстовете, за да бъдат ясни и за да бъдат сигнал към партньорите в ЕС по отношение на това, че предстои промяна в посоката, за която често ни критикуват, че изоставаме. Първоначалната формулировка, която от ПП представиха, изключваше от „Има такъв народ” да имат вицепремиер.

Не знам дали е било пожелание на едната или другата страна. Но имайте предвид, че ИТН са поели много тежки и ресурсни министерства – МВнР, Енергетика, МРРБ. Това са много сериозни и отговорни министерства. От тази гледна точка тежестта се балансира. Математическото наместване тук няма да сработи”, посочи той.

Сандов поздрави представителите на ПП, които по неговите думи са имали балансиран подход и не са проявили високомерие.

Той беше категоричен, че в България администрацията е „свръхраздута“ и това налага съкращения.
„Никой пенсионер няма да получи по-малко от прага на бедността“, каза той по темата с добавките за пенсионерите.

Относно главния прокурор заяви: „Общественият обвинител не върши достатъчно добре работата си, затова получава критики от Европа. Иван Гешев няма да разбере недоверието, което новата изпълнителна власт ще има към него“.

Той беше категоричен, че изпълнителната власт не може да сменя главен прокурор, но има механизми, по които това да се случи.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *