• сб. ян. 29th, 2022

Разногласия в тристранката за промените в Закона за ДДС

Byking-of-net.com

дек. 6, 2021

Промените в Закона за данък върху добавената стойност не срещнаха подкрепа от всички участници в Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщава БТА.

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност въвежда няколко европейски директиви. Едната е по отношение на временното освобождаване от внос и някои доставки, които са в отговор на пандемията. Другата директива е свързана с освобождаване от ДДС, което обхваща доставките на стоки и услуги, предназначени за ползване на въоръжените сили на държави членки на ЕС. Третото предложение е в резултат на констатиране на несъответствия с разпоредбите на ДДС директивата. Предложени са и някои редакционни разпоредби, които са свързани с възникнали затруднения при практическото прилагане на закона.

Асоциацията за индустриалния капитал в България се обяви „като цяло“ в подкрепа проектозакона. Според промените въвежда някои норми, които правят прилагането на закона по-лесно и спестяват разходи на държавата при осъдителни присъди в някои случаи. Организацията подкрепя и удължаването на срока за намалена ставка по ДДС. Председателят ѝ Васил Велев счита, че тази намалена ставка трябва да остане за книгите, за да се насърчи четенето.

Велев препоръча да се преосмисли облагането с ДДС на ваучерите за храна, тъй като това ще оскъпи процедурата или ще постави в неравностойно положение нерегистрираните компании по ДДС.

От Съюза за стопанска инициатива също подкрепиха предложените промени.

И Българската стопанска камара се обяви „принципно“ в подкрепа на промените в ЗДДС. С оглед „спасяването на българските компании от хранително-питейната индустрия“ и с цел да се задържат цените на хранителните продукти, от БСК предлагат да се намали ставката на българските храни от 20 на 9 процента, с изключение на алкохолни напитки.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България не подкрепиха предложените промени и поискаха по-детайлно обсъждане на част от тях, като обърнаха специално внимание на ваучерите за храна.

КНСБ не подкрепиха този законопроект, защото, според тях, диференцираното ДДС няма да доведе до поевтиняване на цените на стоките. От конфедерацията искат да се намали общата ставка, за да има ефект по цялата верига на производството, включително и до крайния продукт. По думите им дори да е диференцирана ставката за ДДС за отделни отрасли или икономически дейности, то цените няма да намалеят.

КТ „Подкрепа“ също не подкрепи предложения законопроект.

„Мярката за намаленото ДДС за заведенията е подарък, който е бил направен през данъчната система“, заяви експертът от „Подкрепа“ Ваня Григорова. Според нея 200 млн. лева могат да се ползват много по-далновидно, особено в ситуация на пандемия.

Ако някой се опасява за цените на стоките от първа необходимост, най-бързият вариант е намаляването на ДДС със засилен контрол върху прилаганите крайни цени, плюс регулация на надбавките на крайните търговци, смята Григорова.

От КТ „Подкрепа“ нямат нищо против продължаването на намаленото ДДС за книгите, но и там също трябва да има контрол, тъй като значимо намаление на цените на книгите няма.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.