• сб. ян. 29th, 2022

Полиция заварди редакцията на в. „Труд“. Петьо Блъсков: Това е политическа репресия! (ВИДЕО)

Byking-of-net.com

дек. 6, 2021

Полиция заварди редакцията на в. “Труд”. Възможно е вестникът утре да не излезе, съобщават на страницата си във Фейсбук от медията.

От „Труд“ твърдят, че акцията е абсолютно незаконна „при 100% платени наеми. С всички фактури и документи“.

Ето съобщението на страницата на вестника във Фейсбук:

„Полиция заварди редакцията на “Труд”. Възможно е вестникът утре да не излезе.
Издевателствата и терорът над единствената свободна печатна медия са в апогея си. Днес копоите на Радев отново ще се опитат да изхвърлят вестник “Труд” от редакцията му.
Абсолютно незаконно, разбира се. Без да се съобразяват с делото, насрочено за след месец. При 100% платени наеми. С всички фактури и документи.
Това представлява “промяната”, приятели.“

Обявяваме гражданско неподчинение, заяви главният редактор Петьо Блъсков. Няма да мръднем оттук, това е политическа репресия, категоричен бе той.

През август Министерството на културата изпрати предизвестие за прекратяването на договор за наем на офиси в своя сграда, които са отдадени на вестник „Труд“. Причината – неплатен наем и консумативи в размер на 149 450,59 лв.

В позиция на министерството тогава се посочваше, че задълженията са на фирма „Южен кръст 2001“ ЕООД, с която е сключен договора за наем, датират от 2015 г. до днешна дата. Оттам уточняват, че „не е имало и няма договор с „Труд Медиа“ ЕООД“.

Сградата на ул. „Лъчезар Станчев“ 17 е проектирана и строена за нуждите на Националния институт за недвижимо културно наследство и от министерството искат да бъде използвана по предназначение.

Петьо Блъсков: В администрацията си раздават една на друга поръчки срещу вестник „Труд“

Септември месец имах разговор с президента. И той ми каза: Да, господин Блъсков. Ние ще се погрижим… Колкото се погрижиха за сухото дърво отсреща, толкова и за това. Нищо! Мълчание. Само тихо някъде отзад в тъмното в администрацията си раздават една на друга поръчки срещу вестник „Труд“.

Това каза главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков на импровизиран брифинг пред входа на редакцията на вестника, който беше заварден тази сутрин от полиция .

„Мен не ме интересуват сроковете на заповедите, защото те са абсолютно измислени, невалидни. Областният управител се прави на умряла лисица. Той изпълнява поръчка, нищо друго. В личен разговор знаете ли какво ми каза? Аз ходих при него с една-единствена молба. Казах му – има заведено дело по наемните отношения. Първото заседание е през февруари. И го помолих – нека да отложим тия събития с два месеца, за да мине съдебното дело. И ако съдът каже – не сте прави, договорът ви е невалиден, ние ще си излезем. И той ми каза – ти знаеш ли, че ако го направя това, още на другото заседание на Министерски съвет Минеков ще ме уволни“, разказа Блъсков. „Вие представяте ли си за какво става дума“, попита той.

В отговор на въпрос Блъсков напомни за мащабните и продължителни хакерски атаки срещу сайта на „Труд“ преди изборите, които съвпадаха с излизането на определени публикации.

„Най-важното е, че политическата репресия срещу една медия е факт. Досега бяха приказки“, посочи Блъсков.

„Защо ни спират договора – три дни бяхме закъснели да си платим наема. Научаваме и на другия ден си плащаме“, напомни главният редактор на „Труд“.

„Няма да мръднем оттук! Заради политическата репресия, която е измислена, която е поръчкова“, заяви Блъсков. „И, разбира се, най-големият демократ на републиката – президентът Радев, не си мърда пръста да помогне за тая ситуация. Той очевидно има интерес вестник „Труд“ да бъде мачкан“, добави Блъсков.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.