• чт. ян. 27th, 2022

На Никулден: Мария Бакалова и Стефани Кирякова станаха почетни граждани на Бургас

Byking-of-net.com

дек. 6, 2021

Никулден е празник на моряците, рибарите и банкерите. Днес е празник и на Бургас. С холивудски блясък морският град отбелязва Никулден. Трима номинирани за „Оскар“ и олимпийска шампионка получиха званието „Почетен гражданин“. С литийно шествие беше почетена паметта на моряците и рибарите, които не са успели да се върнат на брега.

С литийно шествие беше почетена паметта на моряците и рибарите, които не са успели да се върнат на брега.

Една от кулминациите на празника е демонстрацията на ретро дайвинг с автентични водолазни костюми от преди повече от половин век.

От рано сутринта в полевата кухня на военноморската база къкри рибен курбан.

„Тази година рибата е два вида – от чернокоп и скумрия. Тайната на нашата чорба е в подправките. Заготовката я правим предварително с много подправки, с много зеленчук и след това слагаме рибата. И както казва един мой колега – накрая щипка любов“, споделя рецептата готвачът Радостин Йорданов. Неговият колега Георги Хулев допълни, че са приготвени 150 литра рибена чорба за около 300 порции, както и около 3000 порции печена риба.

Празнична литургия в чест на Свети Николай Чудотворец беше отслужена във всички храмове. На празнична общинска сесия „златната“ гимнастичка Стефани Кирякова и актрисата с номинация за „Оскар“ – Мария Бакалова, получиха званието „почетен гражданин“ на Бургас.

„Свързвам празника на Бургас с много хубави емоции, защото винаги се опитвам за празника да си бъда в къщи, със семейството, въпреки че невинаги досега успявах поради ангажиментите ми. Аз винаги съм била много горда бургазлийка. Надявам се след олимпийското злато в Токио да съм ви накарала и вие да се гордеете“, каза Стефани Кирякова при получаването на отличието.

„Това високо признание ме мотивира за много работа, защото винаги може повече“, отбеляза и актрисата Мария Бакалова във видеовръзка. Почетното отличие получиха и копродуцентите на късометражния филм „Дълбоко усещане“, също номиниран за „Оскар“. За празника от морето край Морската гара ще бъде отправен атрактивен поздрав с корабни сирени.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.