• сб. ян. 29th, 2022

Рая Каназирева, директор в оставка на ДКК: Папка за Караганева е дадена на ДАНС много преди изборите

Byking-of-net.com

дек. 4, 2021

„Свършеното от Ваня Караганева като директор на Държавната консолидационна компания е подкрепено с една папка документи. Тя е предадена на ДАНС много преди изборите и не сме вдигали никакъв шум. Тези неща те са подети много преди някой да се опитва да политизира каквото и да е. В момента проблемът им явно е, че не могат да установят „на кого сме хора“. Позицията на ГЕРБ не мисля, че помогна. Измести фокуса. Очаквам държавата да има политика за тези предприятия, а не да има задкулисни интереси.

Това заяви в ефира на bTV изпълнителният директор и член на съвета на директорите на ДКК Рая Каназирева, чиято оставка бе поискана вчера от министърката на икономиката Даниела Везиева.

Каназирева посочи, че не може да определи дали става дума за лобизъм в действията на Караганева. Търговският закон дава право на изпълнителния директор да сключва договори, да назначава и да уволнява. Но ДКК се управлява от съвета на директорите. По думите на Каназирева в няколкото седмици след избирането на Караганева практиките до онзи момент са били поетапно разхлабени, а от встъпването й в длъжност вече е натрупана половин папка с документи – подписване на заповеди за избягване на системата за двоен подпис, смяната на банката и др.

На заседанието на Съвета на директорите са присъствали само 3-ма от 5-мата членове на борда – Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска – тримата назначени в последните дни на мандата на ГЕРБ. Агенцията по вписванията вчера отказа да отпише Ваня Караганева като изпълнителен директор на ДКК заради незаконосъобразно свикване и провеждане на заседанието на Съвета на директорите. Според Агенцията решението е взето незаконосъобразно.

„В протокола даже не е описано кой как е гласувал. Ние сме си свършили работата си, като сме казали, че сме оттеглили доверието си от нея. В управлението на дружеството трябва да си професионален мениджър, да знаеш как да работиш в тази сфера. Това, което е направила, е подкрепено с една папка документи“, категорична бе Рая Каназирева.

Смята се, че зад скандала са изплували оръжейни интереси за милиони. Изпълнителният директор Ваня Караганева е дала изключителни права на фирма „Български индустриален инженеринг и мениджмънт“ (БИИМ) да изнася продукцията на ВМЗ Сопот в Египет за следващите 5 години, написаха вчера от в. “Труд”. Министърът на икономиката Даниела Везиева потвърди информацията и отбеляза, че процедурата е спазена.

„На съвета директорите я питаме госпожа Караганева „няма ли да ни информирате, че въобще подписвате нещо, щом става въпрос за стратегически интерес“. Аз имам опит в банка, в телеком, в търговски дружества. Какви интереси сме побутнали, като изнасяме това нещо – нямам идея, но явно са доста съществени. За мен е странно да се искат оставки на хора, които изнасят документи за нередности“, посочи Каназирева.

Софийската градска прокуратура съобщи в петък, че прави проверка в ДКК.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.