• вт. ян. 25th, 2022

Проф. Ива Христова: Дългосрочната перспектива е Омикрон да се превърне в сезонна настинка

Byking-of-net.com

дек. 4, 2021

Работим усилено, но досега не сме засекли Омикрон у нас. Секретираме 10% от пробите, така че ще го хванем. Това, което знаем е, че има един богат букет от мутации. Това заяви проф. Ива Христова в ефира на Нова телевизия.

По думите ѝ този вариант протича по-лесно. „Много се надявам да тръгваме в посоката на обуздаване на вируса. Дългосрочната перспектива е той да се превърне в една сезонна настинка“, каза проф. Ива Христова.

Тя заяви, че от застрашените райони у нас се влиза само с отрицателен писиар, има карантина и се излиза навън само след повторно отрицателен писиар тест.

В много от инфекциите се наблюдава спад. Що се отнася до грипа – няма да бъде това спокойствие, което бе миналата година. Затова апелирахме възрастните хора над 65 години да се ваксинират по програмата за превенция. Грипът ще дойде в края на декември или началото на януари. Все пак ще го има, каза още проф.Христова.

Що се отнася до бактериалния минингит, тя заяви, че това са изолирани случаи и много рядко се появяват. „Положителните деца от градината ще пият антибиотик, за да се унищожат менингококите. Не можа да се очаква някакъв бум на случаите“, категорична бе още проф. Христова.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *