• сб. ян. 29th, 2022

Милчев: Доклад показва, че мантинелите в участъка на трагедията на „Струма“ са монтирани неправилно

Byking-of-net.com

дек. 4, 2021

Институтът за пътна безопасност възложи на международен одитор да направи проверка на пътните условия на автомагистрала „Струма“ след жестоката катастрофа с македонски автобус, при която загинаха 45 души.

„Проверката констатира, че мантинелите в участъка на трагедията, са били увредени от предишни катастрофи, че те са били преправяни и преинсталирани неправилно.“

Това каза Богдан Милчев от Института по пътна безопасност.

Според него, ако бяха правилно сложени, е можело да променят траекторията на автобуса и той да не попадне в капана на мантинелите:

„Защото жертвите не са от катастрофата. Такива катастрофи се случват десетки пъти, десетки автобуси годишно се запалват и няма толкова жертви, жертвите се случват защото попадат в капана на мантинелите.“

Липсващият знак за отбивката също е от значение, а прокуратурата си затваря очите за разследването дали и пътят е допринесъл за катастрофата.

„Делото ще се забави много, ако се докаже че маркировката и пътят са проблем. Освен това българската страна ще трябва да изплати големи обезщетения“, добави Милчев.

Той смята, че основно вината е в шофьора, но и пътните условия също имат своя принос.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.