• сб. ян. 29th, 2022

Любомир Дацов: Правителството се опита да си осигури комфорт от дълг с ниски лихви

Byking-of-net.com

дек. 4, 2021

Интересна ситуация се разви през тази седмица. Финансовият министър Валери Белчев първо обяви, че служебното правителство предвижда минималната пенсия от следващата година да бъде 490 лв. Впоследствие обаче се поправи и каза, че добавката от 120 лв за пенсионерите всъщност е 60 лв и така минималната пенсия ще бъде 430 лв.

„Правителството се опита да си осигури комфорт от дълг с ниски лихви“, това каза в „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS финансовият експерт Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

Според него няма как да се получи дългова спирала и това е политическо говорене.

„Няма да има увеличение на дълга. За следващата година трябва да се планира дефицит на бюджета. Асен Василев във вижданията си не се отличава от действията на служебното правителство“, каза още експертът.

Любомир Дацов е убеден, че държавния бюджет ще може да упражнява функциите си през януари и февруари.

„Пенсионната система трябва да осигурява пропорцианалност, огромното изкривяване не в горната част на доходите не е справедливо да се увеличава максималния осигурителен доход, тъй като хората не получават повече“, заключи той.

„Отново ще има пенсионери с пенсия, която ги оставя под линията на бедност. Инфлацията нараства за стоки и услуги, които се потребяват от най-неплатежоспособните“, заяви в предаването Любослав Костов от КНСБ.

Той информира, че според изследвания към момента 1500 лева заплата е необходима на един човек, за да може да живее нормално.

„420 лв. е добро ниво за минимална пенсия, защото е над линията на бедност, но това ще се промени в средата на годината, тогава какво ще се прави“, попита той.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.