• сб. ян. 29th, 2022

Христо Панчугов: Не разбирам защо се бяга от въпроса за лицата в управлението

Byking-of-net.com

дек. 3, 2021

„За пореден път започваме да чуваме повече от същите заявки, които сме виждали през годините. Необходима е много повече конкретика, как изглеждат приоритетите на бъдещото управление и кои проблеми ще адресират“, каза пред БНР политологът Христо Панчугов.

Според него публичността на коалиционните преговори е стигнала до крайност – „да се запълни публичното пространство с фонов шум“.

„Това, което не разбирам, е защо се бяга от въпроса за лицата. Разбирам, че това е противоречива тема и може да взриви коалицията, но стратегия, в която отлагаме проблемите, за да се взривят те в лицето на едно бъдещо управление, е откровено глупава стратегия.“

Има изключително ниско доверие в българските партии и неслучайно това наложи публични преговори, припомни политологът. Той цитира последни изследвания, според които одобрението на работата на парламента е 7%, а неодобрението – над 70%.

Твърде много различия има на ценностна основа между преговарящите четири политически формации, за да приемем, че каквото и парламентарно мнозинство да бъде сглобено, то ще бъде трайно, ако тези различия не бъдат преодолени, коментира Панчугов в предаването „Преди всички“.

„Има откровено големи противоречия в самите политически формации, които ще формират следващия кабинет.“

Панчугов вижда фундаментални разминавания и „твърде много подводни камъни, които ако не бъдат изговорени ясно още сега, публично, всеки потенциален конфликт оттук нататък ще бъде с възможността не само за извиване на ръце, но и да счупи бъдещото управление“.

Много разделителни линии в рамките на последните избори и в рамките на този парламент са напът да паднат, отбеляза още преподавателят.

Относно присъствието на „Възраждане“ в новия парламент Христо Панчугов изтъкна, че „дивидентите са ясни – това ще осигури покачване на подкрепата за „Възраждане“.

„Тя ще запази имиджа си на антистатукво партия и ще се опита да консолидира тази подкрепа, която има, за да се запази за следващия парламент. Ние трябва да видим един санитарен кордон около „Възраждане

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.