• сб. ян. 29th, 2022

Проф. Ивайло Дичев: Трети провал не е възможен, нормално е да има преговори и на втори план

Byking-of-net.com

дек. 3, 2021

„Всяко начало на ново Народно събрание се приема с надежда, за съжаление два пъти се провалиха тези надежди и сега трети провал мисля, че не е възможен, след като видяхме какви са последните изборни резултати за някои от политическите сили“, каза проф. Ивайло Дичев с първи коментар в ефира на „Хоризонт до обед“ на БНР след откриването на 47- то Народно събрание .

„Освен това начело на парламента е една партия с оптимистичен поглед към живота, енергични млади хора, които идват от бизнеса, а там знаят как да преговарят. Това мисля, че е основният залог за успеха, да направиш така, че и другият да мисли, че печели“, каза още пред БНР Дичев.

По думите на Дичев все пак щеше да е по-добре, ако имаше повече гражданско участие, ако повече хора бяха участвали в гласуването на последните избори.

„Оказва се, че парламентът е малко елитарен в момента, малко представлява хора, които или се интересуват от политика, или са добре материално, което не е съвсем добре“, посочи още Дичев.

По думите му в момента в парламента няма мнозинство за конституционна промяна в прокуратурата, за смяна на Главния прокурор.

„Вероятно Главният прокурор ще бъде държан по-изкъсо пред погледа на депутатите, но няма да може да бъде сменен с това мнозинство. Трябва да се търси подкрепата на ГЕРБ или ДПС, което ми се струва невъзможно да стане. Така че, нека бъдем реалисти. Няма да стане бързо такава смяна.

А дали хората се интересуват чак толква от реформата на съдебната система – да, тя е важна в смисисъл на това, че хората искат справедливост. Но как точно да стане, дали това е през главния прокурор, дали той е виновен, мисля, че хората чак толкова не го разбират…“, каза още Дичев.

Според него обаче е наложително от тук насетне да се въдеде ред в съдебната система. 
Да има публичност и отчетност, това е много важно. Но голяма реформа според мен не е възможно в тази сфера сега“, посочи още Ивайло Дичев.

„Наблюдава се обаче усещането за увеличаване на неравенствата  – например в здравеопазването, за разликите в работата на държавните и частните болници и заплатите на медиците там – това е също във фокуса на вниманието на новата формация „Продължаваме промяната“. Мисля, че мерки в тази посока ще бъдат подкрепени от другите политически сили.

Другата мярка обаче, предложение на БСП   – за връщане на прогресивното подохдно облагане, мисля че няма да срещне подкрепа сега. Няма да има и данъчна реформа и да се пипат данъците „, коментира още Ивайло Дичев.
Според него е нормално да има преговори и на втори план, извън разговорите в МОЛ- ла.

„Много е важен и един друг въпрос пред нас – можем ли да продължаваме да избираме чрез пропорционалната система – тази система означава коалиции, означава компромиси.

Другият вариант е да минем към мажоритарна система, към президентска република, или мойто предложение е за системата като в Гърция и Италия за бонификация за първия с допълнителни неща, за да може да има стабилно мнозинство. За да не продължаваме с това – всеки срещу всеки“, смята Дичев.

„За да вървим напред със сегашната избирателна система, трябва всички да се съгласят, че ще правят компромиси с коя формация управляват заедно и да покажат политическа зрялост в управлението на държавата, обобщи Ивайло Дичев.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.