• ср. ян. 19th, 2022

Проф. Екатерина Михайлова: Дано видим нов стил на работа в НС, изборът на Никола Минчев е добър

Byking-of-net.com

дек. 3, 2021

„В първия ден на 47-ото Народно събрание почти всички парламентарно представени политически сили се опитаха да говорят доста обрано. Имаше желание да се търси някакъв конструктивизъм. Победители и изгубили от изборите си дават сметка, че най-лошият резултат от три поредни избора е, че хората не излязоха да гласуват“.

Това каза пред БНР проф. Екатерина Михайлова, депутат в шест народни събрания, днес преподавател в НБУ по теория и практика на парламентарната държава.

Тя изрази надежда, че ще види нов стил на работа в този парламент „след лошата практика при правене на закони през последните години“.

„Качественото законодателство иска много усилия. Аз съм привърженик подготовката на законите да се изготвя от правителството, където има голяма експертиза и се спазват процедурите на Закона за нормативните актове и Указа за неговото приложение, и общественото обсъждане, и оценката за въздействие, и финансовата обосновка, и съобразяването с правото на Европейския съюз. Ако всичко това се прави още в подготвителния етап и не се позволява да се подпъхва, да се заобикаля, да се променя основното, внесено в парламента, ако се спазват правилата, ще имаме добър резултат“, допълни Михайлова в предаването „Хоризонт за вас“.

По думите ѝ изборът на Никола Минчев за председател на парламента е добър.
Проф. Михайлова призова да няма вторачване в конституционни изменения, тъй като „много проблеми могат да бъдат решени и през закони“.
„Задачата не е просто да се излъчи правителство, а такова, което ще работи разумно, да не харчи прекалено много, защото се плаша от това, което чувам в последните дни. Разбира се, че трябва да се помага за доходите, но да не стане така, че да останем без доходи, защото и това да се е случвало. Нека да има правителство, но то да действа и с разум“.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *