• ср. ян. 19th, 2022

Проф. Аргирова за „Омикрон“: Изменчивостта на вируса се подпомага от неваксинираните

Byking-of-net.com

дек. 3, 2021

„Цялата изменчивост на вируса на практика се подпомага от хората, които не са ваксинирани, т. е. нямат никакви антитела срещу него и така му позволяват да се развие.“ Това заяви председателят на Българското дружество по медицинска вирусология и член на Експертния съвет по вирусология към МЗ – проф. д-р Радка Аргирова.

Неимунизираните нямат никакви антитела срещу него и така му позволяват да се развие, добави тя. Националният център по заразни и паразитни болести докладва, че все още „Омикрон“ не е засечен в България.

„Иначе, това е поредният вариант, за който до момента знаем, че има твърде много мутации. Според някои източници са над 50, според други – 52, а някъде се говори и за 55. Голяма част от мутациите обаче са познати от „Делта“ и „Алфа“ вариантите и не са нови за нас“, добави проф. Аргирова.

Тя добави, че засега не може да се каже, че новият вариант е по-опасен. „Засега не може да се каже, че е по-опасен по отношение на симптомите и начина на боледуване. Колежката, която наблюдава в Южна Африка пандемията, съобщава, че всички болни в южноафриканската провинция, в която този нов вариант е разпространен, боледуват съвсем леко и общо взето не ги приемат в болница. Така че, към днешна дата имаме сведения, че протича леко тази инфекция. Все още не може да се каже обаче дали това е така и за възрастните хора и хората с придружаващи заболявания. Очакваме сведения по този въпрос.

“ По отношение на ваксините още не се знае доколко предпазват, но е факт, че хората, които са заразени, го прекарват леко, каза още Христова. Тя призова за бустерна трета доза.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *