• сб. ян. 29th, 2022

Парламентът! 34-годишният Никола Минчев ще застане в редицата на 30-годишния Стефан Стамболов

Byking-of-net.com

дек. 3, 2021

34-годишният юрист Никола Минчев е най-младият парламентарен шеф в най-новата българска история. След 1989 г. този пост заемаха главно мастити професори и хора с богат професионален и житейски опит.

По-млад от Минчев в цялата история на третата българска държава изглежда е бил само Стефан Стамболов, който ръководи 4-ото Обикновено народно събрание от 1884 до 1886 г.

За Никола Минчев се знае малко. Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски“ и е работил като е корпоративен адвокат в „Джингов, Гугински, Кючюков и Величков“. Напуска кантората преди да се присъедини към „Продължаваме промяната“ по собствените му думи.

Портретът на Минчев в кулоарите на парламента ще застане до тези на последните председатели на Народното събрание Ива Митева, Цвета Караянчева, Цецка Цачева, Михаил Миков… Всъщност трите дами също нямаха никакъв парламентарен опит. Само Ива Митева (шеф на 45-ия и 46-ия парламент) бе работила като експерт в комисията по законодателство към парламента. Караянчева, която ръководеше 44-ото НС, се бе срещала с парламентарните процедури като депутат, когато стана „първа между равни“. Но Цачева (ръководи 41-ото и 43-ото НС) имаше опит само на регионално ниво от Плевен. За разлика от тях Михаил Миков (шеф на 42-ото НС) с дългата си кариера като депутат бе истински парламентарен лъв.

След 1989 г. на най-важния пост в парламента сядат няколко професори. Нещата тръгват професорски още от 7-ото Велико народно събрание, оглавено от акад. Николай Тодоров – историк – балканист.

След него идват Стефан Савов и Александър Йорданов – лидери на партии. Савов – на Демократическата, Йорданов – на Радикал-демократическата. Савов и Йорданов ръководят 36-ото НС.

Благовест Сендов пък, който е шеф на 37-ото Народно събрание, е вториаят академик.

След Сендов „пръв между равни“ става Йордан Соколов – човек със значителен опит като адвокат, но и като политик.
„Наследява“ го друг правник – проф. Огнян Герджиков (39-ото НС). В парламента той дойде от университетската катедра в СУ „Св. Климент Охридски“. Призна, че има скромен опит като парламентарист, но явно преподавателският опит му помогна бързо навакса. След него председател на парламента бе доц. Борислав Великов, който остана само няколко месеца на този пост.

40-ото Народно събрание ръководи политик с огромен политически опит – Георги Пирински. Част от него натрупан още от Кръглата маса в началото на 1990 г.

От момента, когато бе избран за председател на 47-ото Народно събрание Никола Минчев ще бъде сравняван с тези личности. А заради младостта си, като нищо и със Стефан Стамболов.

Той остана в историята освен със съградената нова българска държава и със знаменитата фраза „За опашката на дявола ще се хвана, за да измъкна България“. Сега лидерите на ПП също се заричат да измъкнат България от тресавището на корупцията с цената на всичко.

Ще видим дали ще имат славата на своите предшественици.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.