• вт. ян. 25th, 2022

Панев: ДБ ще участва в кабинета, най-подготвени сме за ‘Правосъдие’, ‘Дигитализация” и “Екология”

Byking-of-net.com

дек. 3, 2021

Всички хипотези са на масата. Националните органи в ДБ ще вземат решение дали да участва в бъдещото правителство. Не смятам, че ще пропуснем да бъдем двигатели в няколко сектора, да бъдем двигатели на реформите в тях. Би било добре те да се ръководят от хора на ДБ.

Това коментира в студиото на Би Ти Ви Владислав Панев, съпредседател на „Демократична България“ (ДБ) от партията на зелените.

Надявам се следващата седмица да бъде готов кабинетът, предстои много работа по отношение на коалиционното споразумение. Ще трябва да се тушират разминаванията, за да бъде този кабинет успешен, за да помогнем на България, посочи Панев.

По думите му дигитализацията трябва да е основен приоритет, което може да се изразява и в ново министерство. Това е опция. Обсъждат се нови министерства, нова структура, но това не е решено окончателно.

Панев обясни, че ДБ има различни позиции по доста теми, една от тях е енергетиката, в частност има ли нужда България от нови ядрени мощности.

Трябва да се направи анализ – финансово-икономически и екологичен – и на АЕЦ „Козлодуй“, и на АЕЦ „Белене“, дали са необходими на България. По наша преценка – нови ядрени мощности не са нужни на страната, защото смятаме, че това може само да оскъпи цената на тока. Смятаме, че в коалиционното споразумение ще бъде записан достатъчно ясно как ще бъде решен този въпрос, коментира съпредседателят на ДП.

Панев изрази съжаление, че лидерът на „Да, България“ и съпредседател на ДБ Христо Иванов няма да бъде правосъден министър, но коментира, че в коалицията има много подготвени хора за този пост. По думите му именно ДБ трябва да бъде двигател на съдебната реформа.

Панев съобщи, че се очаква коалиционно споразумение да бъде подписано следващата седмица и тогава ще бъде представен съставът на проектокабинета на „Продължаваме промяната“. Той обаче беше категоричен, че все още текат разговори за състава на Министерски съвет.

Панев допълни, че от коалицията нямат резерви около предложението Асен Василев да е финансов министър, а Кирил Петков – премиер.

Съпредседателят на „Зелено движение“ коментира още, че все още не е постигнато съгласие за атомната енергия и по-конкретно – за строежа на АЕЦ „Белене“ и модернизирането на АЕЦ „Козлодуй“.

На финала на разговора Панев подчерта, че е оптимист за бъдещото правителство, което се надява, че ще може да осъществи реформи, които да са полезни за България.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *