• сб. ян. 29th, 2022

Новият председател на НС: Няма да има ротация, поемам поста с огромна отговорност и уважение

Byking-of-net.com

дек. 3, 2021

Не се чувствам с нещо по-голям от другите, всеки от нас има еднакви права и еднакви задължения и всеки има своята компетентност.

Това каза пред журналисти новоизбраният председател на Народното събрание Никола Минчев от „Продължаваме промяната“, цитиран от БТВ.

Той посочи, че в крайна сметка няма да има ротационен принцип в управлението на законодателния орган.

В Народното събрание под негово ръководство ще „се води разумна и конструктивна дискусия по същество, без процедурни хватки, без да превръщаме парламента в място за скандали“.

„Влизам с уважение към институцията, знаейки, че това е огромна отговорност. Ще положа необходимите усилия, за да отговоря на изискванията, които самата институция поставя. Ще разчитам най-малкото на зам.-председателите, бих казал, че екипът е доста сериозен. Бих се съветвал с Ива Митева, тя е и зам.-председател“, каза още Минчев в отговор на журналистически въпрос.

Той призна, че тепърва ще се запознава с функциите, свързани с председателското място, като му предстои среща със секретаря на Народното събрание, за да реши дали ще продължи да работи с него, а вече се работи и по новия правилник.

„Ръководил съм екип от хора, доколкото се е налагало в адвокатската ми практика. Екип от 240 човека не съм водил до момента, но за всяко нещо си има първи път“, заяви Никола Минчев.

Той подчерта, че е напуснал работата си в кантората преди да стане част от „Продължаваме промяната“ и не е в конфликт на интереси, но не каза кога точно е получил предложението. То е дошло от Кирил Петков.

Никола Минчев влезе в парламента като депутат от Перник, където водеше листата на „Продължаваме промяната“. Преди да влезе в екипа на партията, е бил корпоративен адвокат в кантората „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“. Кантората беше наета за консултация след промените в ръководството на Българската банка за развитие.

„Най-голямата му страст е процесуалното представителство, като е защитавал правата на клиенти пред Арбитражния съд на Международната търговска камара“, пише във визитката му в сайта на партията – победител от изборите.

Участвал е в конференции и е водил лекция пред Energy Law Group (европейска мрежа от адвокати в областта на енергийното право). Опитът му включва и банкова регулация и капиталови пазари, както и обществени поръчки.

Минчев е завършил Немската гимназия в София, след което придобива магистърска степен по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Вярва, че с добри закони може да бъде постигнат добър ред, така че да не се налага младите хора да избират между щастието в България и добрата реализация в чужбина.

Говори английски и немски език.

„Никола обича спорта, още помни времето, когато „Миньор“ и „Металург“ бяха заедно в „А“ група“, пише още във визитката му.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.