• ср. ян. 19th, 2022

Асен Василев: Нереалистично и не е необходимо 12 милиарда дълг в бюджета за догодина

Byking-of-net.com

дек. 3, 2021

Силно се надяваме, че ще успеем да направим правителство и то да изкара 4-годишен мандат. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш служебен министър на финансите Асен Василев в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Знакът, който даваме с избирането на Никола Минчев за председател на НС е, че идва ново поколение в политиката. То няма багаж, не носи травми и е градивно. Искаме нещата да тръгнат по нов начин, да работим заедно, да изчистим държавата си и да работим заедно. Да направим така, че всички българи в чужбина да искат да се върнат“, обясни той.

Проектобюджетът на служебния кабинет вероятно ще бъде прекроен от редовния

„Преговорите за правителство продължават. Текстът в споразумението се преглеждат обстойно, правят се финални бележки. Каква ще е структурата на Министерски съвет и съставът също се работи, това ще бъде ясно следващата седмица. Във всяка една нормална държава кандидатурите се разглеждат при затворена врата“, уточни Василев

„8, 4, 3, 2 – такава формула няма. Нищо не е ясно, докато нямаме прието споразумение, прието на партийно ниво. Нямаме право на трета грешка тази година“, подчерта Асен Василев.

„Правим програма за 4-годишен мандат. Имаме три основни задачи: да се спре корупцията, така че да се оздрави държавата, да се спрат кризите и да се вдигнат доходите и да тръгне икономическият растеж, така че да ни е кеф да живеем в държавата си“, заяви бившият финансов министър.

„Не е ясно дали аз ще съм финансов министър. Не може да се каже на 100% и това дали Кирил Петков ще е премиер. Нито пък дали Нинова ще е в правителството“, посочи Василев и допълни, че може да е на 99.9 вярно нещо, но не е на 100%.

Василев заяви, че все още не е видял проекта за бюджет. „Нереалистично и не е необходимо 12 милиарда дълг в бюджета за догодина. Тази година бюджетният дефицит беше 3,9 заложен, 3,6 след актуализацията. Това е абсолютно нереалистично“, отсече Василев.

На въпрос за предложението на ГЕРБ за мораториум върху взимания на бюджети, той посочи, че си има процедура, нека го внесат в парламента.

Василев изтъкна, че кадрите по ведомствата ще се обновяват, пенсионерите ще излизат и ще отстъпват място на младите.

„Искам България да стане мястото в Европа, където европейците ще искат да живеят – чиста, уредена, спокойна държава“, посочи Василев.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *