• сб. ян. 29th, 2022

Министър срещу министър: Отново е неясно кога всички ученици ще учат присъствено

Byking-of-net.com

дек. 2, 2021

Има нужда от още над 150 000 неинвазивни теста, за да се върнат всички ученици в клас от понеделник, 6 декември 2021 г., дори ако се тестват само веднъж в седмицата“. Това съобщение разпространи Министерството на образованието, с уточнението, че колегите им в здравеопазването са информирани за недостига, пише „Дневник“.

Абсурдното в ситуацията е, че малко преди това служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров заяви пред медии точно обратното: „Съгласували сме с Министерството на образованието наличните количества. Те позволяват от понеделник всички да тръгнат на училище с еднократно тестване“.

Министърът уточни, че става дума за т. нар. щадящи тестове, които изследват слюнка, за учениците от всички възрастови групи, въпреки че той препоръчвал за учениците от осми до дванайсти клас тестовете да са с проба от носоглътката.

Според данни на Министерството на образованието налични засега са около 520 хил. теста, като почти цялото количество вече е разпределено към училищата (около 430 хил. теста), макар и все още да не е използвано. На склад за нуждите на учениците имало около 89 хил. теста. В съобщението на ведомството се уточнява и че „няма никакви налични тестове за изследване на учениците на 13 декември“.

Прогнозата на министъра на здравеопазването пък сочи, че са договорени достатъчно щадящи тестове (но това не дава сигурност, че ще бъдат доставени) за да стигнат до средата на януари. „Имаме договорени количества, които по наша оценка би трябвало да стигнат поне до средата на януари“, каза Стойчо Кацаров.

Досега властите бяха на мнение, че за да се осигури безопасна училищна среда – както за учениците, така и за преподавателите и непедагогическия персонал, но и за семействата на учениците – изследванията следва да се правят два пъти седмично (в понеделник и в четвъртък). Според министъра на здравеопазването тестването можело да се сведе до веднъж седмично, защото заболеваемостта в страната спада, както и защото положителните проби от тестовете в училищата са много нисък дял.

Тези констатации съвпадат с обстоятелството, че вече трета седмица връщането към присъствено обучение на учениците от 5-и до 12-и клас се отлага поради липса на достатъчно тестове, независимо от многократните уверения и на премиера Стефан Янев, и на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, че това ще стане в най-скоро време.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.