• ср. ян. 19th, 2022

Издъни ли се финансовият министър с проекто-бюджета? Валери Белчев се обърка за минималната пенсия

Byking-of-net.com

дек. 1, 2021

Още шест месеца пенсионерите ще получават по 120 лв., обяви шокиращо днес в Министерски съвет финансовият министър Валери Белчев. Според казаното от него, минималната пенсия трябваше да достигне 490 лв.

Но не точно…

Уважаеми колеги, изпращаме ви уточнение във връзка с разпространената информация относно размера на минималната пенсия в проекта за Бюджет 2022, написаха от подопечното му министерство часове по-късно.

През месец септември тази година Народното събрание със Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. определи минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 25 декември – 370 лв. В подготвяната от служебното правителство дискусионна рамка – Базов сценарий и основни допускания за Бюджет 2022  са включени разчети за минимална пенсията за осигурителен стаж и възраст – 370 лв., а от 1 юли осъвременяване на размера й по реда на чл. 100 от КСО или по т.нар. „швейцарско правило“. Допълнително за периода от януари до юни  2022 г. е предвидено изплащането на допълнителни суми (добавки) към пенсиите в размер на 60 лв. като мярка за подкрепа на всички пенсионери във връзка с продължаващото разпространението и динамиката на COVID-19“, написаха от екипа на финансовото ведомство.  

Заплетената ситуация с приемането на държавния бюджет за 2022 г., което най-вероятно няма да се случи до Нова година, стана абсурдна.

Пет дни след като четирите партии, преговарящи за правителство, се обединиха около основните параметри на финансовия план за 2022 г., Белчев обяви, че започва да пише паралелен бюджет. Той е с частично разминаващи се с консенсуса параметри и по думите на Белчев трябва да бъде приет до Нова година, за да не се постави държавата в риск.

На този фон се оказа, че министърът не познава основни детайли от предложението си, като например размера на заложената в плана си минимална пенсия за догодина. Така на практика не се разбра дали тя ще бъде 370 лв., 420 лв., 430 лв. или 490 лв., посочва Медиапул.бг.

Валери Белчев е готов с бюджетната рамка

Назначеният от президента Румен Радев финансов министър Валери Белчев се появи на неочакван брифинг в Министерски съвет в сряда сутринта и обяви, че бил подготвил бюджетна рамка, в която ще има допълнителна социална защита за хората догодина – увеличаване на детските надбавки, запазване на увеличеното на 650 лв. обезщетение за майчинство, повишена на 710 лв. минимална заплата, както и добавки на пенсионерите от 120 лв. до 30 юни 2022 г.

Изумително бе, че на две места министърът създаде впечатление, че сериозно се е объркал за някои от детайлите в предложението си.
Първо, нарече обезщетението за втората година майчиноство детска „надбавка“ и второ, създаде очакване за вдигане на минималната пенсия от сегашните 300 лв. на 490 лв. от 1 януари 2022 г.

Предложението на четирите партии, преговарящи за правителство (възприето и от служебния кабинет, както стана ясно от думите на Белчев), е след Нова година размерът на нито една пенсия за осигурителен стаж и възраст да не падне под сумата, която сега получават пенсионерите заедно с извънредните добавки от 120 лв. на месец. Това означава, че минималната пенсия трябва да се увеличи от 300 лв. на 420 лв. от Нова година.

Според гласуваната през лятото актуализация на бюджета тя трябва да стане 370 лв. от 25 декември, но за да не падне под сегашната сума, която получават възрастните хора с надбавката от 120 лв. – 420 лв., минималната пенсия директно трябва да се вдигне на 420 лв.

Правейки свои изчисления обаче, журналистка попита Белчев дали минималната пенсия ще стане 490 лв. от 1 януари 2022 г., тоест 370 лв. + 120 лв. Министърът първо каза, че не разбира въпроса, после – че не е сигурен, а накрая заключи, че действително плащането ще стигне тази сума, макар през цялото време да излъчваше колебание и обърканост. „Не мога да ви кажа минималната стойност, но мисля, че това беше сметката, да„, каза Белчев.

На този фон малко преди 20 ч. Министерството на финансите изпрати прессъобщение до медиите с „уточнението“, че минималната пенсия догодина по принцип ще бъде 370 лв. и ще се осъвремени по швейцарското правило от 1 юли, но служебното правителство предвижда добавки към пенсиите в размер на 60 лв. на месец за периода януари – юни 2022 г. Така практически от 1 януари минималната пенсия с добавката би станала 430 лв.

Проектобюджетът ще бъде внесен на 17 декември

Друг впечатляващо обстоятелство е, че на 1 декември министърът тепърва започва да пише държавния бюджет с единствената цел той да бъде приет до Нова година, защото бил загрижен да предпази държавата от рискове.

„Въпреки че някои от политическите сили предпочитат да забавим процеса и да оставим внасянето на бюджета на редовно правителство, от наша гледна точка ние сме длъжни да спазим закона и да предпазим държавата от някои рискове“, каза Белчев.

На пръв поглед е добре държавата да има резервен вариант за бюджета в случай че не се състави редовно правителство, но е логично към 1 декември проектозакона за бюджета вече да е готов, а не тепърва да започва да се пише. Законовият срок за подготовката на бюджета изтече още на 31 октомври.

От думите на Белчев се разбра, че до момента финансовото министерство е готово само с „базовия сценарий“. До петък щяла да приключи междуведомствената съгласувателна процедура. В понеделник щяло да започне писането на проектозакона за бюджета, което щяло да отнеме седмица.

На 13 декември щяло да стартира обсъждането с всички бюджетни структури, с общините и с Фискалния съвет, на 16 декември проектът трябвало да се обсъди от тристранката, а на 17 декември (петък) – да се внесе в Народното събрание.

Този план-график сериозно контрастира с намерението на четирите партии, преговарящи за правителство, които се разбраха бюджетът да се обсъжда и приема през януари.

Има и разлики с постигнато съгласие между политическите сили по конкретните параметри. Четирите партии се договориха за 700 лв. минимална работна заплата през 2022 г., 420 лв. минимална пенсия, запазване на увеличеното до 650 лв. обезщетение за майчинство, увеличение на пенсиите (така че да размерът им да не е по-нисък от сумата, получавана от пенсионерите с добавката от 120 лв.), насърчаване на семействата чрез запазване на данъчните облекчения за деца и др. За вдигане на детските надбавки до момента изобщо не е ставало дума.

Изненадващо вдигане на детските надбавки

Белчев обаче предлага надбавките да се вдигнат с около 20% – от 40 лв. на 50 лв. за едно дете и от 90 лв. на 110 лв. за две деца.

Той ще предложи и вдигане на дохода на член от семейството, при който се полагат надбавки – до 510 лв. По думите на Белчев промяната щяла да засегне 120 000 деца, при положение че получаващите надбавки в момента деца са малко под 600 000.

Чрез пресофиса си Асен Василев, който е основното до момента предложение за бъдещ финансов министър, заяви, че няма да коментира изявлението на Валери Белчев.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *