• нд. ное. 28th, 2021

Прокурор и следовател заминават за Скопие, за да вземат ДНК материал от близките на загиналите

Byking-of-net.com

ное. 26, 2021

Продължава разследването на трагедията на магистрала „Струма“. Прокурор и следовател заминават днес за Скопие, където на място ще вземат ДНК материал от близките на загиналите. Така по-бързо ще може да се извърши идентифицирането на жертвите. Ще бъдат поискани и документи, свързани с изгорелия автобус.

Междувременно разследването проверява свидетелските показания и се опитва да установи има ли осми оцелял пътник след огнения ад.

Човешка грешка е водещата версия за трагедията на АМ „Струма“. На мястото на инцидента са констатирани лоша пътна маркировка, лоша сигнализация и лоша организация на движението. Събраните материали категорично отхвърлят версиите пожарът да е предизвикан от контрабанда на гориво или от терористичен акт. Автоекспертите продължават да анализират възможните причини за трагедията.

„Автобусът е отнесъл знак, след като се удря в „острова” и мантинелата. Спирачен път има, имаше следи. За съжаление, траекторията, която е следвал автобусът, е била фатална. Захабената маркировка в дясната страна на платното е една от причините да се стигне до този инцидент с фатален край ”, смята автоекспертът Румен Дунев.

Той посочи, че маркировката помага на водачите да знаят къде се намират на пътното платно. Дунев е на мнение, че маркировката, неправилно поставената мантинела и лошата инфраструктура са само част от причините за фаталната трагедия.

„Нямаме достъп до автобуса и информацията, която се подава от следствените органи, е малка. След като стана инцидентът, излезе информация, че автобусът е на три години. В последствие министърът на транспорта на Северна Македония в едно от интервютата каза, че автобусът е произведен през 2007 г. Единствено номерът му може да покаже с какво оборудване е бил. Има достатъчно надеждна техника, която да установи дали номерът му е бил подменен”, обясни още автоекспертът.

Според него най-тъжното в ситуацията било, че шофьорът е искал да спаси всички хора и в стремежа си да го направи, се е стигнало до ситуацията. Според него превозното средство не се е движело с превишена скорост.

„Ако скоростта му беше по-голяма, можеше и да успее да разкъса мантинелата, да има пострадали, но вероятността от загинали щеше да бъде малка“, добави още Дунев.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK