• сб. ное. 27th, 2021

Столичният общински съвет даде ход на плана за модернизация на „Топлофикация София”

Byking-of-net.com

ное. 25, 2021

Столичният общински съвет прие първите две задачи – план за модернизация и финансов модел от подробния план за модернизация на „Топлофикация София” ЕАД. Това съобщиха от пресцентъра на „Московска“ 33.

Проектът се изпълнява от американския консултант „Блек и Вийч Мениджмънт Консултинг“ ООД, съгласно договор между Столична община и Агенцията за търговия и развитие на САЩ за безвъзмездно финансиране. Планът включва техническа, оперативна и финансова стабилизация, модернизация на мощностите и управлението на дружеството.

След днешното решение на Столичния общински съвет кметът на София и изпълнителният директор на „Топлофикация София“ ЕАД ще започнат изпълнението на препоръките от плана, които ще координират с държавните институции включително Министерството на финансите, Министерството на енергетиката, Министерството на екологията и ресорните комисии в Народното събрание.

Според американските експерти, реализацията на плана би осигурила:

– финансова стабилност и възможност за обслужване на съществуващия дълг и възстановяване на разходите за подобренията;
– стабилност и непрекъсваемост на топлоподаването чрез изграждане на съвременни мощности и интегрирана мрежа;
– социално приемливи цени за над 1 милион софиянци в дългосрочен план;
– понижаване на емисиите на азотни оксиди, съгласно Директива 2012/27 на ЕС;
– чувствително подобрено качество на обслужването и клиентската удовлетвореност.

Част от предвидените стъпки за модернизация на дружеството са изграждане на нова високоефективна ко-генерация в ТЕЦ „Люлин“ и в ТЕЦ „София-Изток“ с мощности от 240 MW, инсталиране на нови котли и осигуряване на свързаност между ТЕЦ-овете и подобрения на топлопреносната мрежа.

В рамките на проучването експертите от САЩ направиха анализ и проучване на техническото и финансовото състояние на дружеството, правната рамка и структурата му на управление.

„Предложеният план ще превърне „Топлофикация София“ в модерно и високоефективно дружество, отговарящо на европейските екологични изисквания“, заяви Прошко Прошков, председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичен общински съвет.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK