• чт. дек. 9th, 2021

Протест в София срещу насилието над жени, стигна се и до напрежение (СНИМКИ, ВИДЕО)

Byking-of-net.com

ное. 25, 2021

Протест се проведе в София в Международния ден за предотвратяване на насилието над жени. Под надслов „Нито Една Повече: Протест срещу насилието над жени!“ протестиращи се събраха пред Съдебната палата. Стигна се и до напрежение, група провокатори се появиха на протест, но бяха отведени от полицията, предава Нова тв.

Протестът започна с минута малчание в памет на жертвите на насилие. По думите протестиращите всяка трета жена е жертва на тормоз, а домашното насилие по време на пандемията ескалира и се е увеличило с 80%.

Присъстващите настояха за кризисни и консултативни центрове във всяка област на България, където жените да могат да потърсят подкрепа, както и за въвеждане на адекватни политики за превенция на насилието. Освен в София, протести имаше и във Велико Търново, Варна и Стара Загора.

Най-малко 15 жени са убити тази година в България. Най-често нападателят е съпругът/партньорът или друг близък мъж на жертвата, припомиха протестиращите.

Държейки плакати “Не на насилието”, организаторите на протеста настояха за адекватни политики за превенция на насилието, основано на пола, кризисни центрове за жени във всяка област в страната и официална статистика на извършителите и жертвите.

banner

„Искаме да дадем ясен сигнал на институциите, че е време да въведат адекватна и съвременна законодателна уредба, която да гарантира необходимата защита на всички уязвими групи и най-вече на жените“, посочи един от участниците в протеста пред БНР.

„Имаме необходимост от кризисни центрове поне във всеки един областен град“, отбеляза друга участничка.

Протестът бе съпътстван и от отворено писмо до новоизбраните депутати и президента за предприемане на спешни мерки за борба с насилието над жени.

Протестът бе подкрепен от представители на служебното правителство и на различни политически партии. По-рано с него се солидаризира и президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK