• сб. ное. 27th, 2021

Николай Денков: Всеки ден изскачат по няколко деца с положителна проба за COVID-19

Byking-of-net.com

ное. 25, 2021

Осигурени са тестове и до края на другата седмица. Непрекъснато се увеличава бройката на децата, които се връщат в клас. Това заяви образователният министър проф. Николай Денков в интервю за предаването „Лице в лице“ по bTV.

Той разкри, че след въвеждането на тестовете за учениците от 1. до 4. клас всеки ден изскачат по няколко деца с положителни проби за коронавирус.

Понякога са пет-шест, а понякога три. Идеята е, ако се появи такова дете, то да бъде изведено, за да не заразява останалите, посочи проф. Денков.

Просветният министър съобщи още, че близо 50% от учителите в страната вече са ваксинирани, а има и голяма част, които са преболедували COVID-19.

По отношение на вчерашната заповед министър Николай Денков разясни, че проблемът произтича от това, че в България няма за всички ученици достатъчно бройки от т.нар. щадящи тестове

За една седмица ни трябват около 1,4 млн. такива теста за тестване два пъти седмично. До момента ние сме получили около 1 млн. теста и затова като приоритет продължаваме да захранваме децата от 1. до 4. клас, обясни проф. Денков.

По думите му тестове няма да се правят там, където над 50% от учениците имат зелени сертификат и допълни, че около 7% са ваксинираните ученици в съответната възрастова група.

Относно университетите образователният министър сподели, че някои от висшите учебни заведения от няколко седмици са в присъствено обучение, но напомни, че университетите имат академична автономия, което предполага и по-голяма свобода за разлика от училищата.

Проф. Денков изключително важно да видим как ще се развие епидемията през февруари и март, за да се прецени по какъв начин ще завърши учебната година и как би могла да започне новата.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK