• нд. ное. 28th, 2021

Най-младият парламент – хора без опит в политиката и малко „стари муцуни“ влизат в 47-ото НС

Byking-of-net.com

ное. 25, 2021

Предимно млади хора, без опит в политиката, ще пишат законите в 47-ото Народно събрание. Първата политическа сила „Продължаваме промяната“ вкарва в пленарната зала и най-много неопитни парламентаристи.

По информация на Епцентър.бг най-вероятно първото заседание на 47-ото Народно събрание ще е в сряда, на 1 декември.

Сметките показват, че средната възраст на законотворците е 40 години. Така следващият парламент ще се превърне в най-младият в историята.

И въпреки че следващият парламент ще е най-младият, в него влизат и депутати, които ще отбележат своя 10-и мандат. Като Хасен Адемов и Рамадан Аталай. Близо 50% от народните представители обаче ще влязат в пленарната зала за първи път.

Новите лица в политиката не са изненада. През годините парламентарната зала е посрещала много и различни депутати.

Някои от тях дори още учат. Най-младият е 23-годишният студент Милко Пенев от Бургас. Преди точно 20 години нов в парламента, но с натрупан опит, прага на НС прекрачва и професор Огнян Герджиков.

„Аз самият също като влязох в НС бях неподготвен, независимо, че не бях на 23 години. Но това не ми попречи да се подготвя и вече съм такъв“, сподели бившият председател на НС пред България он ер.

А какъв е обобщеният профил на депутата в 47-ия парламент?

Млад мъж на около 40 години, икономист с малък или никакъв опит в политиката. Младостта не е порок, категоричен е бившият председател на НС. Според него неопитните в политиката трябва да се доверят на ветераните.

„Те трябва просто да се учат през първите месеци. Да навлязат в работата. Тази липса на опит може да се компенсира от добри експерти, които да бъдат от полза в областта на правото. Това трябва да го разберат новите парламентаристи. Иначе има опасност да започнат с фалстарт“, предупреди проф. Герджиков.

На депутатските банки сядат IT специалисти, експерти по криптовалути, музиканти и дори пилот на самолет. И в този парламент ще видим хора на изкуството, макар и не много. Един от тях е Атанас Атанасов, завършил актьорско майсторство в САЩ.

„Не съм политик, не съм се занимавал с това преди. И с други неща не бях се занимавал, но неволята те учи“, заяви Атанасов.

А това, което са научили през годините опитните в политиката, е едно – законите се променят деликатно.

„Всеки парламент трябва да отговаря на името си. Да се водят дебати. Да се дискутира и да се приемат закони, но по-малко. Не да се променят непрекъснато законите, за да не държим първото място по нестабилно законодателство“, призова проф. Герджиков.

В новия парламент най-много депутати ще носят името Георги и Александър. Очакванията са 47-ият парламент да започне работа следващата седмица.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK