• нд. ное. 28th, 2021

Инж. Владимир Жиянски: Ако имаше 10 лампи на мястото на катастрофата, хората щяха да са живи

Byking-of-net.com

ное. 25, 2021

„Има два фактора, довели до трагедията на АМ „Струма“. Единият е отсъствието на магистралното осветление, а другият – еластичната ограда“. Това заяви пътният експерт инж. Владимир Жиянски пред BGonAir.

„Ако не я е имало тази еластична ограда на въпросното островче, не би загинал никой. Първопричината е липсата на информация за осветеност. Касае се за 10 лампи. Хората биха били живи. Когато автобусът преминава през острова, всички метални елементи са срязани като нож. Явно е пробит резервоар, скъсани са маркучи, триене, искри, пожар“, обясни той.

И алармира, че няма осветление по нашите магистрали, били осветени само бензиностанциите. В участъците с конфликтни точки по главните пътища или магистрали липсва такова осветление.

„Проблемът е, че самият проект не е изпълнен и не е предвидено осветление. В Гърция магистралата към Игуменица свети цялата, дори през деня свети, а в тунелите е като ден. При нас въпросът е финансов, но той не е основен. Въпросът е дали имаме нужното количество произведено електричество и можем ли да захраним нашите магистрали и градове“, разясни инж. Жиянски.

„София е тъмен град, мрачна картина. Кметовете са се скрили, не вдигат шум. Градове, села, пътища – всичко е в мрак“, каза още експертът. По думите му е цинично повече от 10 години да се чудим какво да правим, докато Турция строи две атомни централи и това се прави навсякъде по света. Не строителството е основен проблем на нашите магистрали, а проектирането, категоричен е инж. Жиянски. Фаталния участък от AM „Струма“ той определи така: Формално е скоростен път, реално е магистрала.

„Идеята на магистралата е човек да има комфорт – да е облекчен и да получава нужната информация. На въпросния участък през деня няма никакви катастрофи и не е имало. Не така стоят нещата през нощта. Шофьорът явно се е заблудил, възможно е отсреща да го е заслепила кола. Вторият проблем е с еластичните огради. Цялата отбивка не е сигнализирана както трябва“, каза още експертът.

И подчерта, че масово в Европа и Америка се слагат стоманобетонови елементи „Ню Джърси“. Еластичните огради се усъвършенстват – модерни били буферните еластични огради, които в Австрия и Германия се поставят по островчета.

Инж. Жиянски сравнява автобусната трагедия от Своге с тази от АМ „Струма“. На мнение е, че няма никаква разлика между двете катастрофи.

„Жертвите не са малко и трябва да се търси внедряване в новото строителство на по-прогресивна система, каквато аз считам, че е „Ню Джърси“. АПИ трябва да вземе категорично решение по този въпрос“, убеден е той.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK