• чт. дек. 9th, 2021

Проф. Кирил Топалов: Не може решаването на въпроса с РСМ да се свежда само до бизнеса

Byking-of-net.com

ное. 24, 2021

„Всички ние скърбим за нашите братовчеди от Северна Македония. От 51 години шофирам. По една от телевизията говори човек, който каза, че който не кара автобус, не може да взема отношение, което не е така. Не е правилно да се шофира нощно време. Организмът е свикнал да спи. Можеше да се остане един ден в хотела за сметка на 46 живота. Когато тръгва такъв автобус, е редно шофьорът да пита дали пътниците имат ли чукчета до себе си, за да счупят стъклата, ако са знаели какво да правят“. Това заяви проф. Кирил Топалов от Съвместната мултидисциплинарна комисия между България и Северна Македония пред Нова Нюз.

„Тъжно е да смятаме, че трагедията трябва да направлява решенията ни. По-скоро трябва да ни покаже, че имаме братовчеди в Северна Македония. Идеята, че трябва да се развиват бизнес отношения е изключително правилна, защото сме изостанали. Не може обаче решаването на въпроса с РСМ да се свежда само до бизнеса. Гърция накара съседите ни да се откажат от фалшивата антична история, но не им попречи да развиват бизнес отношения. Европа е създала правила. Ако иска някой да ги нарушава, да си ги промени. Засега не е така.

Общата история не може да се подлага на коментар, защото тя съществува и преди 1944 г. сме били един народ. Няма как да отречем, че Кирил и Методий са създали глаголицата. Всички политици са единодушни по този въпрос. Ние можем да подготвим Северна Македония да гледа на България под друг ъгъл. Нямате представа каква омраза има в медиите им срещу страната ни. И опозицията да управлява, отново има омраза“, каза още проф. Топалов.

Според него инцидентът с кораба „Илинден“, при който загинаха 15 туристи в Охридското езеро през 2009 г., кормилната система на корабчето е била изрядна и някой нарочно е завъртял кормилото, за да се удавят.

„Напрежението е подклаждано главно от македонските политиците. Затова бизнес отношения са много важни. Вижте пътя до Скопие – прилича на този до Своге от 50-те години. Има прегради за отпушване – например, да се построи ЖП линия София – Скопие. От 20 години можеше да бъде направена, но не се случва.

banner

Около 120 000 жители на РСМ са получили българско гражданство, но на изборите се страхуват да гласуват, защото има репресия – уволняват ги от работа и ги привикват полицейските управления“, коментира проф. Топалов.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK