• вт. ное. 30th, 2021

Експерт вещо лице: Безобразна маркировка на мястото на катастрофата на АМ „Струма“

Byking-of-net.com

ное. 24, 2021

Поне на два пъти съм бил на косъм да вляза в т.нар. отбивка за почивка, която не е добре сигнализирана.

Така Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на вещите лица и експертите, коментира колко коварно е мястото, където катастрофира и изгоря автобус и загинаха 45 души.  Единият от тези случаи е бил през нощта. Ананиев е категоричен, че е карал със съобразена скорост и въпреки това за малко не е направил фатална грешка, защото след това е засякъл друго превозно средство. В региона по принцип редовно има мъгла и е влажно, добави Ананиев.

Именно на това обърна внимание и автомобилният състезател Димитър Илиев. Той направи демонстрация през Google Maps и най-важното му заключение е, че между месец април и месец май 2021 година знакът, обозначаващ, че има място за почивка, е бил буквално повален! Освен това, Илиев посочи още няколко нередности – недобра маркировка, отделно недостатъчно добри обозначения чрез знаци какво предстои, че има дори излизане от магистралата. Със сигурност положението със знака не може да е единствената причина, всяка такава трагедия е съвкупност от грешки, но разследващите трябва да обърнат внимание, каза автомобилният състезател.

По съвсем друг начин трябва да е отделено мястото за почивка, за да няма конфликт с пътя, категоричен е председателят на Асоциацията на вещите лица. Той обаче подчерта пред bTV, че говори от гледна точка на шофьор. Първата задача на новото правителство е да локализира всички такива отсечки в България, които са потенциални смъртни капани за шофьорите, настоя Илиев.

Ананиев каза и следното – трябва да има експертиза на пътя. Имал съм случаи, не казвам, че сега е така, при които е вложен минен отпадък в основата, добави той. След това – какво е превозното средство, кога е произведено, има ли ограничител на скоростта, има ли лиценз.

banner

Според Ананиев, рейсът се е движел по-бързо, защото е изминал 350 километра за 3 часа – с уточнението, че тези данни не ги е видял при сравнение с километража и експертиза, а така е разбрал от медийни публикации.

Той се усъмни и дали шофьорите са почивали достатъчно, както и дали са били достатъчно квалифицирани. Много важна е и пожарната експертиза – каква е причината за пожара. Може да е имало пиротехнически средства в автобуса, трябва да се провери. Версиите са много – искра, или дори умишлено действие, но това ще установи пожарната експертиза, по думите на Ананиев. Най-важната експертиза е логистическата – организация и управления, завърши той. А проф. Станимир Карапетков, който води разследването, единствено заяви, че му е ясно какъв е механизмът, довел до катастрофата.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK