• нд. ное. 28th, 2021

Държавата: Отсечката-убиец няма Акт 16, това не е магистрала, а скоростен път

Byking-of-net.com

ное. 24, 2021

Изказаха се доста мнения, че отсечката е била опасна. В последните 3 години там има 10 пътни инцидента, леки, без пострадали и жертви. Не са се случвали произшествия, за да им се обърне специално внимание. Никога при специализирани срещи не се е коментирало, че този участък е опасен.

Това заяви Росен Рапчев, ръководител на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, относно мястото, където катастрофира и изгоря автобус и загинаха 45 души. Пращаме екипи да направят пълно обследване, каза Рапчев.

А на въпрос на bTV дали е минавал оттам, Рапчев обясни, че това там не било автомагистрала, а скоростен път. Относно статуса на пътя, той посочи, че от АПИ казали, че пътят няма Акт 16 т.е. това не е магистрала: Има ли Акт 16 участъкът на АМ „Струма“, където автобусната катастрофа с десетки жертви?

Попитан защо тогава пътят е пуснат в експлоатация, Рапчев не можа да отговори с мотив, че не е той човекът, който трябва да го каже.  Не сме правили специфични огледи на това място, ще бъде установено има ли някакъв проблем с организацията на движение, уточни Рапчев.

И посочи, че стопанинът на пътя има за задължение да го поддържа, трябвало два пъти годишно да има регулярни проверки.  Рапчев се съгласи и с друго – че шахтата не изглежда добре, че маркировката не отговаря на изискванията. Но подчерта, че това са „довеждащи фактори“, заради които е станала катастрофата. „Възможно е да има отклонения от нормативите”, каза инспекторът относно качеството на пътя и веднага подчерта, че шофьорът трябва да се съобразява с особеностите на пътя. По думите му, нямало процедура да накараш стопанин на път да го чисти, но имало минимални изисквания, за да функционира.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK