• ср. дек. 1st, 2021

ДБ на преговорите по „Земеделие“: Най-сериозният проблем е арендуването на земя (НА ЖИВО)

Byking-of-net.com

ное. 24, 2021

С минута мълчание в памет на жертвите от тежката катастрофа на магистрала „Струма“ започна поредният кръг от коалиционни преговори между „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „БСП за България“, посветени на сектор „Земеделие“, съобщи БТА.

От името на „Продължаваме промяната“ дискусията води Кирил Петков, който подчерта, че част от биографията му е свързана със сектор земеделие.

Днес разговорите в този сектор продължават от 10.00 часа до 15.00 часа.

Сред експертите, които ръководят останалите групи в дискусията по земеделие днес, са Стефан Бурджев от „БСП за България“/БСП/, Пламен Абровски от „Има такъв народ“/ИТН/, Албена Симеонова от „Демократична България“/ДБ/.

Албена Симеонова, председател на Българската асоциация „Биопродукти“, говори първа от името на „Демократична България“. Тя подчерта, че работи заедно с останалите браншове за политиката за налагане на малките, средните и фамилните ферми. По думите й изчезват зеленчукопроизводството, производството на плодове, оранжерийното производство в страната и трябва да се направи така, че те да бъдат спасени.

banner

Най-сериозният проблем според нея е използването и арендуването на земеделските земи, като над 80 на сто от директните плащания отиват в по-малко от 2 процента от ползвателите в България. „В България земеделието е изкривено и затова трябва да се обърне сериозно внимание за т. нар. налагане на тавани на плащанията“, посочи Албена Симеонова. Симеонова изтъкна, че в страни като Германия и Холандия плащанията са между 60 и 100 хил. евро, а у нас би могъл да се използва таванът на плащанията, който е 100 хил. евро.

Заради градушките и сушата фермерите имат нужда от подпомагане за противоградни съоражения и решаване на проблемите със сушата, подчерта Симеонова.

Според нея биоземеделието трябва да започне да се насърчава и даде пример с това, че Зелената сделка дава предимство именно на това, а у нас то е едно от най-пренабрегваните.

Внедрена трябва да бъде и експортната субсидия у нас, за да бъдат българските продукти на адекватни цени. По думите ѝ те трудно намират място в големите вериги и имат проблем с ценообразуването, защото продуктите, които влизат от чужбина, влизат на много по-ниски цени заради субсидирането.

От „Демократична България“ настояха и за промени в туристическия бранш, който в момента той е ориентиран към „ол инклузив“ сегмента и страда силно от COVID кризата. Те са на мнението, че би било хубаво да се съчетаят туризма, земеделското производство и винопроизвоството.

Очаквайте подробности!

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK