• чт. дек. 9th, 2021

Стефан Янев: Не настилката е причината за тежкия пътен инцидент на АМ „Струма“

Byking-of-net.com

ное. 23, 2021

Служебният премиер Стефан Янев отхвърли възможността нередности в настилката на пътя по АМ „Струма“ да са причинили тежкия инцидент с автобус, при който тази нощ загинаха 46 пътници.

„Аз не бих приел никакъв вид спекулации, че участъкът на магистралата, дупки или неравности са нещото, което е било от значение в този инцидент. От видимата картина по-скоро е друга причината“, заяви Янев по време на брифинг в Министерския съвет заедно с премиера на Северна Македония Зоран Заев.

Той допълни, че всички органи, които имат отношение към безопасността и разследването на такъв тип инциденти работят на място.

„Оценката на участъците и какво точно се случва по пътищата и тяхното качество е оценка на специализирани отговори“, заяви служебният премиер. 

Оцелелите от катастрофата на „Струма“ са настанени в „Пирогов“. Премиерите Заев и Янев са ги посетили. По техни думи в момента се провеждат беседи с тях. Те обаче не пожелаха да отговорят на въпрос какво са разказали пострадалите, тъй като има следствена тайна, а и личните преживявания на хората са травмиращи.

banner

В същото време експерти по пътна безопасност оприличиха днешната трагедия с трагичния инцидент край Своге през 2018 г., при който загинаха 20 души. Съмненията бяха за некачествено ремонтиран път, но три години по-късно още няма произнесени присъди.

Инцидентът днес е станал на 31-ви км на АМ “Струма“, в района на село Боснек. „На това трасе често стават пътно транспортни произшествия. То е с огромна денивелация в продължение на два километра. Това трасе е едно от най-тежките в нашата страна”, коментира кметът на Перник Станислав Владимиров.

„Няколко правителства поред отказват да се занимават с проблемите, свързани с маркировката по нашите пътища. Маркировката в България не отговаря на нормативните изисквания за светлоотразителност.“ Това заяви пред БНР Богдан Милчев от Института за пътна безопасност по повод тежката катастрофа на АМ „Струма“.„Шофьорите се напрягат и уморяват по-бързо, а когато се уморяват по-бързо, те допускат и по-често грешки“, допълни Милчев.

„В този участък около село Боснек има множество тежки инциденти със смъртни случаи, включително миналата година верижна катастрофа с участие на автобус. В продължение на няколко месеца ние алармираме българското правителство, че предстои „второ Своге“, тъй като дефицитите на пътната безопасност в цялата транспортна система са страшно много и въпрос на време е, но никой не знае къде, да се случи подобен инцидент, какъвто се случи със Своге“, отбеляза Богдан Милчев.

Според него погрешно е да се разследва само за човешка грешка или техническа неизправност, тъй като така се отменя версията за състоянието на пътя.

За този участък от „Струма“ е имало и множество сигнали за нелегален изход на кариера, който е замърсявал пътя.

„Ще бъде назначена проверка на пътния участък, където се е случила тежката катастрофа с македонски автобус. Още тази сутрин ще бъде сформирана работна група и на мястото ще бъдат изпратени представители на МРР и АПИ“, съобщи регионалният министър Виолета Комитова пред bTV.

Тя гарантира, че резултатите от проверката веднага ще бъдат обявени пред обществеността. „На този етап не мога да кажа дали е имало сигнали за неизправности в този участък. Има огромен обем преписки в АПИ и МРРБ, ще бъдат проверени“, коментира Комитова. Регионалният министър коментира и информацията, че в този участък има нелегален изход към магистралта от каменна кариера: „Нямаме информация за нелегалните изходи“.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK