• вт. дек. 7th, 2021

Прокурор Борислав Сарафов за катастрофата: Имало е взрив

Byking-of-net.com

ное. 23, 2021

„Картината се изяснява с всеки изминал час. Екипи разпитват пострадалите в Пирогов, двама от тях са в състояние да дадат обяснение, останалите са в шок или в реанимация, макар и без опасност за живота. Разпитват се и очевидци на мястото на инцидента“, заяви на брифинг заместник-главния прокурор Борислав Сарафов.

Той потвърди, че е имало взрив, като предстои да се уточни от какво е причинен
Сарафов заяви, че четирите автобуса на македонската фирма са се движили през 15-20 минути.

В катастрофиралия е имало втори шофьор, който се предполага, че не е оцелял. Автобусът е бил тригодишен.

Главният прокурор на Северна Македония Любомир Йоевски и ръководителят на Специализираната прокуратура на Северна Македония Вилма Русковска също посетиха мястотото на инцидента.

„Става въпрос за голяма трагедия. 12 деца загинаха. Заедно с колегите от България се договорихме за нататъшната ни работа, разясняване на подробностите в трагедията. Изразявам съболезнование към семействата на загиналите пътници, както и благодарност към работата ни с българската прокуратура“, заяви Йоевски.

banner

Говорителят на главния прокурор Сийка Милев обясни, че за момента в РС Македония няма да се провежда допълнително паралелно досъдебно производство. То ще се води на територията на Република България.

„Собственикът на фирмата е дал показания, че за 20 г., откакто има транспортна фирма, досега е нямал никакви инциденти. Проверяваме информацията кога автобусът е бил регистриран, кога е минал технически преглед и ще я изпратим на колегите в България“, заяви Русковска.

Сарафов добави, че по първоначална информация автобусът е съвсем нов, на около 3 г.

„Проведохме съвместно работно съвещание с колегите от Северна Македония, на което уточнихме всички линии на международното правно сътрудничество, включително получаването от съседката ни необходимите документи за автобуса, за фирмата-превозвач, за пътниците и получаване по най-бърз начин на биологичен материал от близките и роднините за идентификация на жертвите в автобуса“, каза още той.

Следствените действия и огледите продължават.

В Северна Македония няма да има разследване за случая, като всички нужни документи местната прокуратура ще препрати към българските си колеги.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK