• нд. ное. 28th, 2021

Почитаме паметта на Свети благоверен княз Александър Невски

Byking-of-net.com

ное. 23, 2021

На 23 ноември Православната църква почита паметта на Свети благоверен княз Александър Невски, който се отказва от титлата си, за да приеме монашеството.

Храмът е завършен през 1912-та. Осветен е през 1924 г., когато е обявен и за паметник на културата. Катедралата св. Ал. Невски е вторият по големина православен храм на Балканите.

Сградата се простира върху повече от 3100 кв. м и побира 5 хиляди души. Храмът е изграден по предложение на българския политик и общественик Петко Каравелов. Първоначално е било решено той да бъде издигнат в Търново, но българският княз Батенберг настоява да е в София. Една част от средствата за построяването на храма се отпускат от държавния бюджет, друга от дарения на видни граждани, включително и от княз Батенберг, който дарява сумата от 6000 златни лева.

На 19.02.1882 г. се полага основният камък, но строежът започва по-късно – през 1904 г. Храмът е завършен едва през 1912 г.

Осветен е със специална церемония от 12 до 14 септември 1924 г. Същата година е обявен за паметник на културата, а през 1951 г. – за Патриаршеска катедрала. Всяка година традиционните празници на храма се отбелязват на 30 август – деня, в който през 1724 г. мощите на княз Александър Невски са пренесени и положени в построената в негова чест и памет Александро-Невска лавра в Санкт Петербург, и на 23 ноември – денят на неговото успение.

Житие на светеца

Той е роден през 1220 г, в Русия живял по времето когато руските земи били под татарско владичество и бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска тръгнал на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си. Историята разказва, че княз Александър храбро защитавал града си от нашествието на шведския крал, молейки Бог да му помогне. Когато вражеските армии се сблъскали при река Нева. Новгородският княз удържал славна победа, за която бил наречен “Невски”.

По-късно св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите. Александър бил истински воин както на бойното поле, така и в молитвата във вярата си в Бога. Оттам идва и значението на името Александър – защитник на мъжете, защитник на вярата, воин на вярата. Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа.

В края на живота си пожелал да приеме монашество. Св. Александър починал в 340 г. на 98-годишна възраст.

Имен ден празнуват всички с имената АЛЕКСИ, АЛЕКСА, АЛЕКО, АЛЕКСЕЙ, АЛЕКСАНДЪР, АЛЕКСАНДРА, АЛЕКСАНДРИНА, САША, САШО, САШКА, АЛЕГ, АЛЕК, АЛЕКС, АЛЕКСАНА, АЛЕКСАНДРИЯ, АЛЕКСЕНИЯ, АЛЕКСЕНКА, АЛЕКСЕЯ, АЛЕКСИНА, АЛЕКСИЯ, Алека, Алеко, Алекса, Александра, Александрина, Александър, Алекси, Алексей, ЦАКО, ЦАНКО, ЦАНО, ЦАНЬО, ЦАНЧО, ЦАЦО, ЦАНА, ЦАНКА, ЦАНЕ, ЦАНЮ, Цана, Цанка, Цанко, Цано, Цаньо, Цандьо

Името Александър означава защитник на мъжете, но също така и защитник, воин на вярата. Името Александър е едно от най-силните. Дарява притежателя си със самоувереност и сила.

Характерът на Александър е непостоянен. Той е решителен, умен и общителен, има живо въображение и чувство за хумор. Може да бъде дързък, дори да прекрачва границите на приличието. Най-много се страхува от неуспех, за което обикновено няма основания. Дори да му се случи нещо, късметът и щастливата случайност му помагат да се справи с неприятните ситуации. Силата на името предполага властност и героизъм.

Точно затова Александър реагира доста болезнено, когато хората не го вземат на сериозно. В душата си всеки Александър се смята за лидер и наистина може успешно да заема ръководен пост, тъй като е енергичен и справедлив. Но в живота невинаги успява да се реализира и в този случай има опасност да се превърне в затворен и комплексиран човек.

Александър може да бъде много щедър и великодушен – без колебание да жертва всичко, което притежава. Но не е склонен да сподели себе си и това създава преграда за истински близко общуване с него. Жив и весел на повърхността, дълбоко в себе си той таи малко песимизъм.

В личните си отношения Александър е независим, но обича жените и приятелите си. Очакванията му в приятелството са много високи. В любовта повече мечтае, отколкото действа. Не познава несподелената любов, но на жените им е трудно с него.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK