• нд. ное. 28th, 2021

ИТН: Да се прекрати проектът АЕЦ „Белене“, новата ядрена мощност да се строи в „Козлодуй“

Byking-of-net.com

ное. 23, 2021

По време на преговорите с „Продължаваме промяната“, БСП и ДБ по енергийните въпроси за постигане на коалиционно споразумение за създаване на правителство, от „Има такъв народ“ предложиха няколко базови принципи за развитие на сектора. В преговорите от „Има такъв народ“ /ИТН/ участваха експертите Иван Хиновски, инж. Благой Голобанев, Георги Чепишев, Александър Николов, предаде БТА.

Според Иван Хиновски бъдещето развитие на сектора трябва да бъде резултат от редица стратегии и политики, които трябва да бъдат разработени и приложени. Това са стратегията за декарбонизацията на българската икономика; за управление на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво; за проучване и развитие на собствен добив на петрол и природен газ, както тази за развитие на минните региони.

Хиновски смята, че проектът АЕЦ „Белене“ трябва да бъде прекратен, като усилията се съсредоточат за изграждането на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Според него на площадката на „Белене“ трябва да се изгради модерен завод за водород, за какъвто вече имало инвеститорски интерес от чужбина.

ИТН предлага промени в Закона за енергетика и други нормативни документи и създаването на нови административни структури в отговор на новите политики. Това е зам.-председател на Министерски съвет по климата, Междуведомствен експертен и климатичен съвет, както и експертен енергиен съвет.

Другият базов принцип е, че Министерството на енергетиката трябва да представя ежегодни публично достъпни доклади за изпълнение на дейностите, които са заложени в Енергийната стратегия на България, а ръководството на ведомството да дава пресконференции за състоянието на бранша и изпълнението на тази стратегия на всеки три месеца.

Следващото предложение е въвеждане на нова линия за компенсация на високите разходи на електроенергия и топлинна енергия на общини, болници и социални заведения. Предложението на партията е от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ /ФСЕС/ да се формира негативно задължение към обществото, което ще свали разходите на посочените обекти.

На следващото място от ИТН предлагат промяна на регламента за закупуване на технологичните разходи на ЕРП-ата и ЕСО, които вместо от сегмента „ден напред“, където са по-високи цените на електроенергията, да преминат на цената на обществения доставчик. Другото предложение е стимулиране на търговията на платформата за дългосрочни договори, но при нови условия. Това може да стане чрез договор между производители и големи потребители на цена, която се договаря, но пак да става през енергийната борса през дългосрочните договори.

Според Хиновски трябва да се направи и преглед на наказателните процедури срещу България в областта на енергетиката. Той посочи, че в момента има около 8 наказателни процедури.

Политика номер едно трябва да бъде подготовка на условията на Механизма за капацитет. Втората политика е изготвяне на актуалното състояние на заявените и изграждане на нови генериращи мощности на ВЕИ и паралелно с това изготвяне на прогнозен мощностен и енергиен баланс с отчитане на тези резултати. Третото е приемане на нова енергийна стратегия. Важно за ИТН е подготовката и започването на програмата за изграждането на индивидуалните фотоволтаични инсталации съгласно Директива 2018/2001. Също така трябва да се включи в нея и до 1 мегаватпик за индустриални потребители за собствено производство. Другото предложение на либерален режим на изграждане на нови мощности на ВЕИ на пазарен принцип без държавна подкрепа и с участие в разходите по интегрирането им.

Другата политика, която от ИТН счита, че трябва да бъде развита, е разработване на национална стратегия за български добив на петрол и газ – според него имаме възможности за продължаване концесии в Либия и Ирак.

Трябва да се разработи и дългосрочна стратегия за развитие на комплекса „Марица изток“. Има план със създаването на ново държавно предприятие „Конверсия на минни региони“, което ще помогне в буферния период и да създаде условия за инвестиция на високотехнологични производства в комплекса.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK