• вт. ное. 30th, 2021

За нова енергийна стратегия се обявиха партиите на преговорите за правителство

Byking-of-net.com

ное. 23, 2021

В 10.00 ч. днес стартираха преговорите за съставяне на редовно правителство между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, съобщава „Фокус“.

Своеобразен водещ и медиатор на дискусията на тема „Енергетика“ беше Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме промяната“. Дебатът бе дълъг и изпълнен с много предложения. Това, за което всички се съгласиха, обаче, беше, че страната ни трябва да приеме нова енергийна стратегия.

От „Продължаваме промяната“ смятат за важно корупцията в сферата да бъде унищожена и да бъде изграден пълен микс от нови мощности. Желанието на ПП ПП е България да се превърне в локален център за съхранение на енергия. Друго искане на формацията е БЕХ да бъде закрит. И още – да се гарантира диверсификацията на природен газ.

Бъдещето на комплекса „Марица изток“ логично беше сред обсъжданите теми. От „Продължаваме промяната“ искат скоростно реализиране на инвестиционните проекти там, за да не останат хората от региона без работа.

От БСП поискаха домакинствата да бъдат компенсирани, ако токът до Нова година поскъпне.
Таско Ерменков предложи токът на най-бедните домакинства да не се спира до две неплатени сметки, както и да се допуска разсрочване на сметките целогодишно.

banner

Социалистите настояха да бъде запазен комплексът „Марица изток“. И то – не непременно като въглищен. Таско Ерменков се обяви и за преразглеждане на условията по Зелената сделка, които касаят страната ни.

От „Има такъв народ“ са за декарбонизация на българската икономика, стратегия за развитие на минните региони, стратегия за управление на ядрените отпадъци и стратегия за собствен добив на петрол и газ. Те предложиха да се създаде и експертен енергиен съвет. Иван Хиновски поиска компенсациите за бизнеса заради скока на ел. енергията да продължат да се изплащат. Подобно на желанието на ПП, и от ИТН искат закриването на БЕХ.

Мартин Димитров от „Демократична България“ се съгласи, че в сектор има високи нива на корупция и обясни, че ако бъдещото правителство не се справи с тях, то ситуацията е безнадеждна.
За ДБ е важно да бъдат компенсирани енергийно бедните хора. Лек спор възникна около това, че в българското законодателство, обаче, дефиниция за енергийно беден – няма. Страната ни в момента използвала европейската, обясни Асен Василев.

Мартин Димитров поиска пълна прозрачност на проверките на КЗК, защото по думите му до момента те са били умишлено прекратявани, а до наказания не се е стигнало.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK