• вт. дек. 7th, 2021

ДБ на преговорите за съдебната реформа: Незабавно отстраняване на Иван Гешев (НА ЖИВО)

Byking-of-net.com

ное. 23, 2021

Започнаха преговорите за съставяне на правителство между „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и ДБ в сектор „Правосъдие“.

От страна на ПП участват Кирил Петков, Лена Бориславова, Никола Минчев, Петър Кьосев и Рена Стефанова. БСП е представена от Иван Иванов, Крум Зарков, Таня Найденова, Филип Попов и Явор Димитров.

От ИТН представителите са Александър Рашев, Андрей Михайлов, Ива Митева и Радостин Василев. А от страна на ДБ участват Атанас Славов, Иван Велов, Иван Димитров и Надежда Йорданова.

Първи започнаха изложението си от „Демократична България“.

Висшият съдебен съвет трябва да се състои от съдии, избрани от съдии, заяви доц. д-р Атанас Славов, като посочи, че това е един от приоритетите в съдебната реформа и подчерта, че ВСС трябва да се раздели на две – прокурорски съвет и съвет на съдиите. Той подчерта, че първата и неотложна задача е отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

banner

Славов каза, че един от важните въпроси е политическото кадруване във ВСС да спре. Изборът на председателите на ВКС и ВАС не трябва да стават на „маса с бяла покривка“, а пред очите на всички. По думите му, не трябва да има скрити договорености, а да са носители на професионални качетсва, етика и стандарт.

Нужно е да има независим съд, реформа в прокуратурата, която да стане ефективна и демократично отчетна, реформа в регулаторните органи така, че те да престанат да бъдат бухалка на властта, а да действат в обществен интерес, заяви от своя страна Надежда Йорданова.

По думите ѝ е нужна реформа и на антукорупционната комисия КПКОНПИ така, че да води до борба с корупцията, а не да бъде бухалка. Трябва да се осигури по-добър достъп на гражданите до правосъдие.

Специализираното правосъдие трябва да бъде прекратено, заяви Йорданова.

Според ДБ трябва да се използват всички законови механизми да бъде прекратен незабавно мандата на настоящия главен прокурор Иван Гешев и да се намали мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години.

От ДБ искат промяна на правомощията му на законово ниво и да се ограничат само в повдигане и поддържане на наказателно обвинение и всички останали функции максимално да бъдат ограничени. Да бъде въведен контрол на отказите за образуване на предварителни производства.

Очаквайте подробности

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK