• вт. дек. 7th, 2021

БСП: Да се намали ДДС върху крайните цени на тока, парното и газа от 20% на 9%

Byking-of-net.com

ное. 23, 2021

По време на преговорите с ПП за постигане на коалиционно споразумение за създаване на правителство БСП предложи краткосрочни мерки за смекчаване на ценовия шок на електроенергията в България, както и дългосрочни за провеждане на устойчиво енергийно развитие в 4-годишен период от време. В преговорите от страна на левицата участват Таско Ерменков, Румен Овчаров, Драгомир Стойнев, Любомир Денчев и Иван Йолов.

По краткосрочните мерки за смекчаване на ценовия шок на електроенергията в България БСП предлага шест по-основни мерки. Таско Ерменков изтъкна, че те са в съответствие с указанията на Европейската комисия /ЕК/ за преодоляване на ценовия шок на електроенергията на европейско ниво, предава Новини.бг.

Първото, което БСП предлага, е спешна подкрепа за домакинствата на и под линията на бедността с безплатна доставка на 200 киловатчаса електроенергия месечно за едно домакинство, включително пенсионери и безработни. Тази мярка трябва да се приложи обаче, само ако Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ вдигне цените от регулирания пазар.

Второто предложение е да не се спира електроенергията на посочените домакинства за не повече от неплатени сметки за ток и газ и да се разреши разсрочването на плащанията на сметките на ток, газ и парно в рамките на една година, имайки предвид, че през зимния период са по-високи сметките, докато през лятото не. Целта е да има една равномерност в сметките на домакинствата.

Третото предложение на БСП касае цените на тока, парното и на природния газ на обществените заведения – детските ясли, градини, училища и социални домове, които купуват по цени на свободния пазар, докато в бюджетите им са заложени съвсем други сметки. Идеята е разликата между това, което те плащат и това, което им е заложено в бюджетите, да бъде покрита чрез корекция на финансовите взаимоотношения между централната и местна власт.

banner

Другото предложение е да се намали ДДС върху крайните цени на тока, парното и газа от 20 процента на 9 на сто.

Като пета точка БСП предлага Министерството на финансите, съвместно с КЕВР, да предложи промени в данъчното законодателство и регулаторните права с цел облагане на свръх печалбите на производителите и търговци на енергия.

„Тук не правим разлика между държавни и частни“, изтъкна Таско Ерменков. Той уточни, че свръх печалбите ще се дефинират на базата на определените прогнозни референтни цени, определени от КЕВР.

Шестата точка е разработване на такива правила за такова функциониране на Българската независима енергийна борса, които позволяват търгуване на количества електроенергия за вътрешния пазар с възможност за дългосрочни договори.

Първата дългосрочна мярка, която БСП предлага, е по-нататъшно развитие на българската ядрена енергетика. Това включване на изграждане на заместващи мощности, след като изтече ресурсът на тези в АЕЦ „Козлодуй“. В тази точка влиза изграждане на нови ядрени мощности, като уточняването на площадките и типа реактори да се извърши въз основа на независима експертна оценка.

Втората дългосрочна мярка е запазване на енергийния комплекс „Марица изток“. В точка се предлага да се положат усилия в преговорите с ЕС за максимално възможно използване на въглищните централи и гарантирането на работни места и доходи до въвеждането на нова базова мощност, защото в противен случай ще се наруши сигурността на доставките на електроенергия.

Третата точка е „либерализация, но с мисъл за хората“.

На първо място трябва да се определи кои са енергийно зависими потребители и разработване на мерки за гарантиране на непрекъснати достъпни доставки на електроенергия за тях.

Второто е отказ от извеждането на битовите потребители на либерализирания пазар и връщане на регулирания пазар на всички социални заведения като детски градини, училища, болници, социални домове. Друго предложение на БСП е подкрепа за производителите на възобновяема енергия. Следващата точка е разработване на механизми за изграждане и съхранение на енергия.

БСП поставя и фокус върху водорода като начин на съхранение на зелена енергия. Може да се използва смесена електроенергия за производство на водорода, с преференция към зеления водород. Петата точка е сигурност на доставките на природен газ.

БСП предлага и разработване на национална дългосрочна програма за стимулиране на индустриалното и битово потребление на природен газ. Таско Ерменков е на мнение, че следващото правителство в областта на енергетиката трябва да проведе разговор с ЕК и ЕС за цялостен преглед на Зелената сделка и от гледна точка на гарантиране на сигурността на доставките и икономическо ефективно и ценово енергоснабдяване.

В ЕС страните имат различно икономическо и социално развитие. Освен това имат историческо наследство в развитието на енергетиката и няма как с универсални мерки да се постигнат еднакви задачи с еднакви последствия, изтъкна той.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK