• вт. ное. 30th, 2021

Проф. Александър Маринов: Спекулация е, че се концентрира власт в ръцете на Румен Радев

Byking-of-net.com

ное. 22, 2021

„Спекулация е твърдението за концентрация на власт в ръцете на Румен Радев, защото в Конституцията е казано ясно каква власт има в ръцете на президента“.

Това заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента и член на Инициативния съвет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат.

Според него въпросът не е до концентрация, а до координация:

„Ако имаме едно парламентарно мнозинство, правителство и президент, излъчени по волята на мнозинството от народа с цел да осъществяват желаните промени, това не е концентрация, а едно единодействие за постигане на цели, желани от обществото. Аз не виждам в това нищо притеснително“.

Проф. Маринов обяви, че е умерен оптимист за съставяне на правителство.

banner

Той изказа очакване след преговорите между партиите за съставяне на коалиционно управление да бъдат изготвени споразумение и програма, където да е записано кой какви компромиси е направил.

По думите му, за да се стигне до проекта на президента за промени в Конституцията, първо трябва да има формирано мнозинство в НС и излъчено редовно правителство:

„След като парламентът и изпълнителната власт поемат по един нормален път, ще дойде време да се поставят на масата по-сериозни въпроси, които логично са свързани с една следваща фаза на промените в България. Ясно е, че без установяване на върховенство на правото и оздравяване на институциите никаква друга реформа не е възможна – нито борба с корупцията, нито ускорено икономическо развитие, нито ефективна социална политика“.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK