• чт. дек. 9th, 2021

Прессекретариатът на Радев: Юридически Крим е на Украйна, но в момента се контролира от Русия

Byking-of-net.com

ное. 22, 2021

Прессекретариатът на държавния глава Румен Радев излезе с позиция по думите му, че „Крим е руски, а какъв да е?“, изречени от него по време на предизборния дебат в четвъртък, които предизвикаха гневната реакция Украйна, на ЕС и на САЩ .

„Прессекретариатът на държавния глава напомня, че Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право и че в дебата е подчертал, че „в момента“ се контролира от Русия“.

Това се осочва в позиция на прессекретариата на държавния глава във връзка с отправени въпроси от медии, четири дни след произнесените от Радев думи.

Ето пълния текст на позицията на „Дондуков“ 2:

Във връзка с отправени въпроси от медии, свързани с интерпретации на думи на президента Румен Радев от предизборния дебат на 18 ноември 2021 г. относно позицията му по въпроса за Крим, прессекретариатът на държавния глава информира:

banner

Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации.

От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост.

 

Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път.

Неведнъж, както и на дебата, държавният глава е изразявал загриженост от това фактическо положение, което води до напрежение в международните отношения и особено в Черноморския регион, който има пряко отношение към сигурността на България и нейните съюзници.

Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта“.

САЩ СА ДЪЛБОКО ОБЕЗПОКОЕНИ И ЗАГРИЖЕНИ ОТ ИЗЯВЛЕНИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА

Позицията на прессекретариата идва часове, след като от посолството на Съединените щати в София публикуваха изявление, в което обявиха, че САЩ са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“.

В изявлението се припомня, че Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински.

Всички ние, в това число и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова. През последните няколко дни ние изразихме нашето дълбоко безпокойство пред българските власти, както във Вашингтон, така и в София, пише още в заявлението на американската дипломатическа мисия.

РЕАКЦИЯТА НА БРЮКСЕЛ

Преди това подобна позиция бе изразена и от ЕК, която напомни на София:  „Европейската позиция за Крим е много ясна от 2014 година насам и оттогава е препотвърждавана и преповтаряхме безброй пъти. От гледна точка на ЕС и неговите 27 държави-членки Крим е украински. Крим представлява украинска територия, която беше незаконно анексирана от Русия в нарушение на международното право.“ 

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK