• нд. ное. 28th, 2021

Милен Керемедчиев: Натискът на САЩ върху България за РС Македония ще се засилва

Byking-of-net.com

ное. 22, 2021

Най-важното е максимално силната външнополитическа активизация и максимално силното говорене и обясняване на нашата позиция, каквото липсваше през последните години. Това заяви пред БНР за отношенията между България и РС Македония Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката.

„Ние се държахме като сърдити момичета, които казваха – ние сме членове на ЕС и не даваме обяснения на кандидати за такива. Това наше държание ни навреди много повече, защото другите западноевропейски партньори не разбират нашата позиция,“ изтъкна Керемедчиев.

Запитан има ли президентът Румен Радев по-различна визия от лидерите на ПП за отношенията ни с Република Северна Македония, в предаването „Преди всички“ Милен Керемедчиев коментира:

„Настроенията в България по-скоро съвпадат с позицията на президента Радев, но трябва да отбележим, че наистина следващата година натискът върху България, особено от Съединените щати, ще бъде изключително силен. Има поредното изказване в американския Конгрес в тази посока.“

По казуса с Крим и изказването на държавния глава Румен Радев по време на дебатите с проф. Анастас Герджиков преди балотажа Керемедчиев отбеляза, че това е предизборно изказване за определен електорат. Според него реакцията на Украйна е била нервна, защото властите там се чувстват предадени от САЩ и Европа.

По темата за изборите и гласуването на българските изселници в Турция Керемедчиев подчерта, че напрежението не е прецедент.

„По никакъв начин не трябва да подценяваме това, което се случи, но то не е за първи път. Знаете, че дойдат ли избори, турската страна се активира и започва много сериозна агитация, смесена с наченки на намеса във вътрешните работи на страната ни. Не за първи път възникват такива политически напрежения между Турция и България по време на избори. Тази политика на Турция не е насочена единствено и само към България. Турция води доста агресивна политика, когато става въпрос за защита на нейните интереси и на малцинствата, които са мюсюлмански, в различни точки на Европа,“ обясни Керемедчиев.

За ДПС основните избори бяха парламентарните. Издигането на Мустафа Карадайъ като кандидат за президент беше изцяло за вдигане на вота за парламент, посочи Милен Керемедчиев. По думите му стройната организация на фона на ниската избирателна активност ги е „изстреляла“ на третото място със сериозни политически дивиденти за следващия парламент.

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK