• сб. ное. 27th, 2021

Крум Зарков: Ще се кандидатирам за председател на БСП

Byking-of-net.com

ное. 22, 2021

Депутатът от БСП Крум Зарков обяви, че ще се кандидатира за председател на партията при пряк избор за нов лидер на партията на мястото на подалата оставка Корнелия Нинова.

Спекулации за кандидатурата му има отдавна, но тази вечер той обяви участието си във вътрешните избори в новото предаване „Демокрацията“ на ТВ1.

Както е известно, Нинова подаде оставка заради катастрофалния резултат на партията на 14 ноември. Пленум определи на 22 януари 2022 г. да се проведе конгрес, който да констатира оставката на Корнелия Нинова, да обяви временен лидер и да насрочи втория в историята на партията пряк избор за лидер.

За пръв път лидерът на БСП бе избран пряко от членовете на партията на 12 септември 2020 г. Корнелия Нинова спечели втория си мандат като лидер на първия пряк избор с гласовете на 43 228 социалисти при 53 807 гласували от 80 236 членове по списък. Основният й опонент тогава бе предишният й заместник Кирил Добрев.

„Корнелия Нинова заяви, че след 22 януари в БСП ще се отвори процедура за пряк избор. В тази процедура трябва да се заявят тези, които смятат, че могат да се справят по-добре от нея. Аз ще съм кандидат в тази процедура по пряк избор, в който участват всички членове и симпатизанти на партията.

Противник съм на връщането на уставното положение, което беше преди“, каза Зарков по ТВ1. 

Зарков отрече да е кандидатът на т. нар. „вътрешна опозиция“.

„Надявам се да има достатъчно кандидати и в тази кампания да не стане като предишната – да се раздели на про- и анти-ниновисти. А да бъде кампания, в която да говорим за политика, за да може нашите членове най-накрая да се произнесат не само по личността, а и по пътя, по който трябва да се върви. Според мен този път е онзи на младите“, посочи той.

Зарков разкритикува Нинова и обяви, че ако стане лидер на БСП, ще „спре да говори за измислени теми“.

„Не е Истанбулската конвенция това, което вълнува нито младите, нито възрастните. И не са джендърите, които плашат 80% от българските граждани, които живеят с под 1000 лева на месец доход. Не е смяната на пола, която прави така, че българите да не живеят добре“, каза той, но добави, че въпросът за конвенцията е приключил заради решението на Конституционния съд.

Зарков стана депутат за пръв път през 2017 година, беше лансиран лично от Нинова, която стоеше плътно зад гърба му, дори в гафовете, които правеше. Тя го наложи и за член на  тясното ръководство на партията – Изпълнителното бюро, което се предлага от председателя на БСП. До разрива в отношенията им се стигна след изборите през април, когато социалистите се сринаха от второ на трето място, а оставка подаде само Изпълнителното бюро. Тогава на заседание на ИБ Зарков и Янаки Стоилов обявили, че е редно и лидерът на партията да си подаде оставката.

През май Зарков и Стоилов напуснаха ИБ на БСП с мотива, че се освобождават водачите на листи за изборите през юли. Малко по-късно  Янаки Стоилов стана служебен министър на правосъдието, а Крум Зарков за пореден път влезе в парламента, но при драматично по-нисък резултат от преди. 

Източник: http://epicenter.bg//

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK