• вт. дек. 7th, 2021

Започват консултациите за кабинет – в условията на „нож в гърба и лицемерни усмивки пред камерите“

Byking-of-net.com

ное. 22, 2021

След окончателното приключване на парламентарните и президентски избори България се изправя пред новите предизвикателства – съставяне на редовно правителство и осигуряване на парламентарно мнозинство за прокарването на реформите.

Както вече стана ясно, новото правителство ще се конструира по формулата на четирипартийна коалиция, съставена от т.нар. партии на промяната: ПП, БСП, ИТН и ДБ.  Участието им в изпълнителната власт ще се базира на парламентарната тежест на всяка от партиите, влизащи в коалицията.

Лидерите на четирите партии Кирил Петков, Корнелия Нинова, Слави Трифонов и Христо Иванов заявиха готовност за конструктивен диалог с цел бързо да се намирят на общите точки, върху които да стъпи новото управление на България. Според общите очаквания „има висока степен на вероятност да има кабинет с коалиция от четири партии“. Това обаче няма да мине гладко, а по маниера на „взаимен рекет и извиване на ръце“, по думите на проф. Иво Христов.

След четири пъти избори тази година всички искат редовно правителство по-бързо. „Новият парламент няма право на грешка и протакане„, заяви и Радев веднага след победата, но преговорите ще са сложни. Част от прогнозите са, че все пак партиите ще да успеят да се споразумеят и да има кабинет преди Коледа.

До края на тази седмица се очаква държавният глава да свика първото заседание на 47-ото Народно събрание, след което, без да има краен срок – трябва да проведе консултации с парламентарните сили. От държавния глава зависи кога ще връчи първия мандат, който трябва да бъде получен от номинирания за премиер от най-голямата парламентарна група, след което тя има седем дни за предлагането на кабинет. Преди това Радев може да даде необходимото време за консултациите между партиите, които вече започнаха срещи за обединяване в коалиция.

banner

Най-късно в сряда (24 ноември), ЦИК трябва да обяви и официалните резултати от балотажа за президент, но това не пречи Радев и преди това да свика парламента, още повече, че ЦИК вече излезе с официалните резултати за състава на парламента, а решението за това ще излезе до часове.

От вторник започват работните срещи по теми (общо 18) за бъдещото управление. Енергетика, икономика, транспорт, правосъдие, здравеопазване са първите теми, обявиха от БСП.

Следват образование, електронно правителство, земеделие, вътрешна сигурност, екология, регионално развитие, култура, труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност, спорт, финанси и международни отношения.

Срещите ще се излъчат на живо онлайн (очаква се паралелно да вървят по няколко срещи) и е планирано да приключат до края на седмицата.

След разговорите между лидерите на спечелилата партия „Продължаваме промяната“ с БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ се разбра, че преговорите ще минат първо през политики, следва обсъждане на номинации за министри и трябва да завършат с подписване на коалиционно споразумение между четирите формации, които имат общо 134 депутати.
Въпреки критичните точки за някои реформи и сложни теми между различните партии е възможно те да постигнат компромиси бързо в опит да покажат резултати пред избирателите си.

В нощта на втория тур Асен Василев от „Продължаваме промяната“ заяви, че те работят за четиригодишен мандат, но прогнозите за устойчивостта на коалицията ще зависят от преговорите и политиките, които договарят. Същото потвърди и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

За БСП и ДБ това ще бъде въпрос на физическо оцеляване като политически сили. Правителство ще бъде съставено в условията на най-очарователните български качества – забиване на нож в гърба и лицемерни усмивки пред камерата“, обрисува дейсвителната ситуация проф. Иво Христов

Засега само БСП е обявила ясно две червени линии – че България не трябва да дава подкрепа за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз, ако това е за сметка на националния интерес и българската история, и че не трябва да се подкрепя Истанбулската конвенция и въвеждането на т.нар. джендър идеология (за което лидерът Корнелия Нинова втвърдява позицията си). Приоритетите, за които левицата ще настоява, са социални политики, реформи в здравеопазването и образованието.

От ДБ обявиха, че обмислят и вариант за участие в управлението като дадат само парламентарна подкрепа и откажат министерски постове.

Бившите управляващи от ГЕРБ обявиха, че ще бъдат „силна и конструктивна опозиция“. Извън влияние върху властта засега, изглежда, остава и ДПС. Но и двете партии едва ли ще осигурят комфорт на опитващите се да съставят правителство, включително заради заявките, които дадоха в кампанията.

ДПС този път не може да каже, че е осигурила победа на Радев, макар  че една малка част от гласоподователите на Движението са гласували за президента.

Другият нов политически играч „Възраждане“ показа, че ще се опита да се държи като антисистемен играч с позиция срещу всички.

Кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“ е Кирил Петков, за финансов министър – Асен Василев, като и двамата твърдят, че не е на всяка цена и няма да е пречка за споразумение.  Кирил Петков е заявил пред Нинова, че ако другите партии имат по-добро от неговота кандидатура за премиер, той е готов да отстъпи. Засега обаче друго име не е излязло, както и за финансов министър. Така че, по-вероятно е Петков и Василев да заемат обявените вече позиции в предстоящото правителство.

Източник: http://epicenter.bg//

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ХАРЕСАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ FACEBOOK